Tidlig etablering giver en længere vækstsæson og dermed et højere udbytte. Men strukturskader opvejes ikke af gevinsten ved tidlig såning, så vent til jorden er tjenlig.

Husk at tage hensyn til jord- og lufttemperatur i forhold til afgrøden. Korn spirer ved cirka fire-fem grader, så her er der sjældent problemer. I roedyrkning er det velkendt, at en periode med køligt vejr efter såning øger antallet af stokløbere, så her skal såtidspunktet holdes op mod temperaturprognosen og sortens stokløbertendens. I åbne afgrøder med begrænset udvalg af bekæmpelsesmidler er det vigtigt, at temperaturen er optimal for afgrøden, det gælder for eksempel majs og ærter.

Opharvning

? høje udbytter grundlægges med god etablering ?

Når jorden skinner lyst og krummer, kan den fældes - men grav et spadestik ned og vent til jorden ikke er alt for våd og klæg under harvedybden.

På lerjorde er det en god idé at harve op af et par gange, så man kommer gradvis ned og undgår store knolde. Mange såbedsharver er konstrueret til at lave såbeddet færdigt i et træk, og de skal ikke anvendes til en indledende fældharvning, da man så ender med jordstruktur som aske og efterfølgende tilslemning.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind