Tankerne i denne periode drejer sig for mange planteavlere om køb af gødning og salg af korn.

Med høsten godt i hus på hele den nordlige halvkugle kan man som planteavler nu endelig puste ud efter en stresset og anderledes sæson vejrmæssigt. Forklaringen på vejret har vi i form af vejrfænomenet El-Niño, men mange har andre spørgsmål på læben, der ikke er så enkle at besvare. Blandt andet hvorfor kornprisen nu efterhånden på tredje år i træk ligger på et så lavt niveau, og hvorfor gødningspriserne kan ligge så højt på trods af de markante faldende råvare priser.

Hvad sætter gødningsprisen i dag?

Vi har tidligere kunnet bruge naturgasprisen som indikator for gødningsprisen. Det giver også god mening, da kvælstof er den vigtigste komponent i gødning, og samlet set er energi langt den største del af omkostningerne ved produktion af gødning. Denne sammenhæng har vi klart haft problemer med at kunne vise de seneste år, hvilket viser, at konkurrencesituationen i gødningsmarkedet er ændret.

Hvor man før tog udgangspunkt i prisen på råvarerne og lagde en avance på, så peger prissætningen af gødning i de seneste år mere og mere i retning af at vurdere, hvilken værdi gødningen skaber for landmanden, og ud fra det bestemmer, hvor stor en andel gødningsfirmaerne skal tjene. Præcis hvordan prisen kalkuleres, kan kun gødningsfirmaerne fortælle. Men de kører, som bekendt, ikke med åbne kalkulationer.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind