I et nyt stort anlæg på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet kan forskerne via kameraer følge røddernes udvikling dybt under jorden. Målet er at få viden om de genetiske forskelle på rodvækst, så der kan udvikles robuste afgrøder, der kan modstå klimaforandringer.

Projektet RadiMax har til formål at udvikle planter med dybere rødder, så de bliver mere robuste over for tørkestress. Man ved overraskende lidt om, hvad det reelt set er, planterne laver dybt under jorden. Men der er en stærk antagelse om, at forbedring af planterøddernes egenskaber er afgørende for vores fremtidige fødevareproduktion.

Hypotesen er, at planter, der er i stand til at udvikle dybe rødder, kan producere væsentligt højere udbytter under udfordrende klimaforhold og dermed sikre en mere stabil fødevareproduktionen.

- Vi ved, at vi skal producere flere fødevarer for, at der er nok til klodens befolkning i fremtiden, men verdens landbrugsareal kan ikke øges. Derfor er den forskning og de resultater, vi forventer af RadiMax, meget væsentlige for fremtiden, fortæller professor Kristian Thorup-Kristensen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind