Et solidt kendskab til forholdene og ikke mindst balancerne i jorden, er altafgørende for at sikre et stabilt og sundt vækstmedie år efter år.

Både landmænd og konsulenter ved, at gode høstresultater afhænger af mange forskellige parametre. Som planteavler er man underlagt naturens luner med vejr og vind, som medfører forskellige vækstbetingelser år efter år. Vejret er dynamisk og ukontrollerbart, og der kan kun håbes på gode vækstvilkår. Der er dog mange ting, man selv kan være herre over. Jordens frugtbarhed opfattes desværre ofte som en mere eller mindre stabil parameter.

Fokus er sjældent rettet nok på forholdene under jordoverfladen. At have et solidt kendskab til forholdene og ikke mindst balancerne i jorden, samt de faktorer, der påvirker disse, er altafgørende for at sikre et stabilt og sundt vækstmedie år efter år.

Kulstofindholdet er afgørende for jordens frugtbarhed

Jordens organiske indhold har stor betydning for jordens egenskaber. Det organiske indhold påvirker de fysiske egenskaber, såsom nemmere jordbearbejdning, forbedret evne til at tilbageholde vand og næringsstoffer, samt danne og opretholde en sund bakterie- og svampeflora. En sund flora kan være medvirkende til at kontrollere luft- og jordbårne plantepatogener, såsom meldug og goldfodssyge biologisk. Sidstnævnte effekt har vi i Patriotisk Selskabs planteafdelingen set flere eksempler på. Eksempelvis en landmand, som ikke har fjernet halmen i to kørespor, hvor det efterfølgende var det eneste område, som ikke blev voldsomt ramt goldfodssyge.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind