Dyrkningsjorden er grundlaget for planteproduktionen og skal behandles med omtanke for at bevare dens frugtbarhed. Resultater fra et EU-projekt gør det nemmere for landmænd og konsulenter at udpege de bedste dyrkningsmetoder til dette formål.

Dyrkningsjorden ligger til grund for over 90 procent af den globale fødevareproduktion, men verden over er der alvorlige trusler mod jordens dyrkningskvalitet. Forringelser af jorden nedsætter dens frugtbarhed og truer dermed fødevareforsyningen på længere sigt.

Årsagerne til den forringede jordkvalitet skal findes i for ensidige planteavlssædskifter, hvor der ofte fjernes en stor del af halmen og kun tilbageføres en ringe mængde organisk stof til jorden. Der er dog muligheder for at ændre dyrkningsmetoderne og dermed bevare eller øge frugtbarheden - hvilket også vil gavne økonomien.

Det er afgørende at sikre, at jorden har et tilfredsstillende indhold af kulstof

Det europæiske forskningsprojekt SmartSOIL, som var koordineret af professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, har udviklet et beslutningsværktøj, der kan give støtte til at træffe de rigtige beslutninger. Værktøjet er en hjemmeside, der hjælper rådgivere, landmænd og beslutningstagere med at identificere omkostningseffektive muligheder til at optimere udbytte og kulstof i jorden for forskellige typer af jord, klima og afgrødesystemer. Se nærmere på værktøjet og dens mange muligheder på hjemmesiden www.smartsoil.eu

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind