Udnyttes traktoren ikke optimalt, kan det påvirke maskinomkostningerne negativt.

Når man står overfor at skulle investere i en anden traktor, er det en beslutning, der kan influere meget på den samlede maskinøkonomi.

Traktoren er ofte den store ?synder?, når man ser på bedrifter, hvor maskinomkostningerne ligger over gennemsnittet. Dette skyldes ofte, at der er bundet for stor kapital i traktorerne i forhold til den udnyttelse, de har på den pågældende ejendom. Derudover er det ekstra dyrt, hvis traktorerne samtidig ikke udnytter deres fulde potentiale, det vil sige, de er for store til de opgaver, der er, eller de ikke udnyttes fuldt ud. Ved at udlæse data fra nyere stortraktorer oplever man ofte, at traktorernes gennemsnitlige belastning kun ligger på omkring 40 procent i gennemsnit. Dette er ofte tilfældet, da det kan være vanskeligt at finde opgaver nok til især de større traktorer. Det gør ondt på traktorøkonomien, og derfor bør der være stor fokus på at få udnyttelsen op.

? Traktoren er ofte den store ?synder? ?

Størrelse i forhold til arbejdsopgaver

At sætte tal på, hvor mange hk der skal til at trække en given harve, plov eller såmaskine er svært, da det afhænger af flere forhold - for eksempel jordtypen. Derudover er der stor forskel på de forskellige mærkers trækkraftbehov inden for de forskellige jordbearbejdningsredskaber.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind