Den første forudsætning for mere aktivt at styre sine vedligeholdelsesomkostninger til maskinerne er, at man ved, hvilke omkostninger man har i dag. Kun derved kan man sætte aktivt ind.

Alt for få har det nødvendige overblik over deres vedligeholdelsesomkostninger i regnskabet. Flere landmænd har kun en kontoopdeling mellem stald og mark. Det er ikke tilstrækkeligt, hvis man vil have overblik og kunne agere på det, man ser.

Man skal, som minimum, have en opdeling mellem mark og stald, som så igen er opdelt i undergrupper, som foreslået i tabel 1. Medmindre man går hele vejen, og uddeler alle omkostninger på hver enkelt maskine, som de dygtigste gør. Jeg anbefaler dog den lidt enklere løsning fra tabel 1, da det vil være tilstrækkeligt for de fleste. Opdelingen er vigtig, fordi man kan følge udviklingen år for år langt tættere. Og det viser sig desværre ofte, at en maskine, der først er blevet dyr, fortsætter med at være dyr at vedligeholde.

? Alt for få har det
nødvendige overblik ?

Nyt eller gammelt maskineri

Der er umiddelbart intet, der kan bevise, at nyere maskineri er billigere at vedligehold end ældre maskineri, sådan, som mange forventer, og handler ud fra. Nyere traktorer er faktisk oftere dyrere at vedligeholde end ældre, fordi der skal mere olie på, når der skiftets, og der er færre serviceting, som man selv kan udføre end på ældre traktorer.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind