Kemisk bekæmpelse har længe været den primære metode til at bekæmpe skadedyr på raps, men flere og flere tilfælde af resistens overfor de mest benyttede stoffer gør bekæmpelse mere komplekst end tidligere. Her beskriver vi tre skadegørere, kemisk bekæmpelse af disse og deres evne til at udvikle resistens overfor især pyrethroider.

Vinterraps (Brassica napus) tilhører korsblomst-familien, som tæller mere end 3000 forskellige arter af afgrøder, heriblandt broccoli og kål. Raps findes for det meste under kontrollerede forhold på afgrænsede marker, men kan også forekomme i grøfter som ukrudt.

Den voksende interesse for alternative brændsler som biobrændsel er med til at øge vigtigheden af rapsdyrkningen.

Det enorme område af europæisk jord (> 100,000 hektar i Danmark), som bliver brugt på rapsdyrkning, gør, at denne afgrøde har stor betydning for landbruget. Og dermed er kontrollen af skadegørere af forskellig slags utrolig vigtig. Rapsplanter kan blive angrebet af forskellige insekter, som kan gøre skade flere steder på planten med voldsomme tab til følge. Disse inkluderer glimmerbøsser (Meligethes aeneus), rapsjordlopper (Psylliodes chrysocephala), skulpesnudebiller (Ceutorhynchus assimilis), rapssnudebiller (Ceutorhynchus obstrictus), og skulpegalmyg (Dasineura napi). Her vil vi fokusere på de første tre.

[...]

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind