Lyt til artiklen:

Landbrugsstyrelsen: Her er de mest dyrkede afgrøder i 2021

00:00
Hastighed: ???x
01:23

Kører man gennem det danske landskab, vil man se, at markerne lige nu bugner af alverdens afgrøder. Men hvad er det egentlig, landbrugerne dyrker på deres marker? Det har Landbrugsstyrelsen netop offentliggjort en opgørelse over, hvori man kan se, hvilke afgrøder der er søgt landbrugsstøtte til i 2021.

Top 10 over de mest dyrkede afgrøder er uændret sammenlignet med sidste år, og det er således fortsat vårbyg, der blandt andet bruges til foder og ølproduktion, som indtager listens førsteplads. I 2021 udgør de 10 mest dyrkede afgrøder cirka 75 procent af det samlede landbrugsareal på cirka 2,57 millioner hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Går man på opdagelse i listen, kan man blandt andet se, at arealet med proteinafgrøder som f.eks. ærter, hestebønner og sødlupin fortsætter med at stige, og det er interessant, at en stadig større andel af disse afgrøder dyrkes økologisk. De her afgrøder bliver for det meste brugt til dyrefoder, men mange af dem benyttes også i flere plantebaserede alternativer til kød, siger teamleder Peter Byrial Dalsgaard fra Landbrugsstyrelsen.

rich-media-2
Sådan ser årets top 10 ud for afgrøder. Kilde: Landbrugsstyrelsen