Lyt til artiklen:

Nu lancerer landbruget Bælgplanternes Danmarkskort

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Landmænd, der dyrker bælgplanter, og virksomheder, der aftager bælgplanter til fødevarer, skal lettere kunne finde hinanden. Derfor lancerer landbruget nu et digitalt Danmarkskort, som skal skabe overblik og kontakt og derigennem styrke produktionen af danske, plantebaserede fødevarer.

Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbrugere, foodservice og fødevarevirksomheder efterspørger plantebaserede fødevarer 'made in Denmark'. Derfor er der brug for, at de landmænd, der kan og vil dyrke råvarerne, kan teame op med de virksomheder, som producerer fødevarerne til det voksende marked.

- Man kan med rette spørge, hvorfor vi i Danmark importerer bælgplanter til fødevareproduktion, når vi selv kan producere dem. Forklaringen skal blandt andet findes i et manglende distributionsled i værdikæden, der gør, at producenter og aftagere ikke har kontakt med hinanden. Fødevarevirksomhederne ved reelt for lidt om hvad danske landmænd kan producere, og landmændene ved reelt for lidt om hvad fødevarevirksomhederne ønsker. Derved er der et kæmpe forretningspotentiale, der går tabt. Det her er en mulighed for de landmænd, som ønsker at dyrke højværdi-afgrøder til fødevarer, siger direktør for plantesektoren, Troels Toft.

Kontakten mellem landmænd og virksomheder skal være lettere

For at hjælpe udviklingen på vej, har SEGES i samarbejde med Økologisk Landsforening udviklet en matchmaking platform for bælgplanter til fødevarer. Den skal være med til at lette kontakten mellem producenter og aftagere.

Se kortet her

- Hvis vi skal lykkes med at sikre danske planteproteiner af høj kvalitet, så er det vigtigt, at landmænd og fødevarevirksomheder nemt kan finde/kontakte hinanden og snakke om, hvilke råvare-kvalitet, der er behov for, og hvad der kan dyrkes i det danske klima. Med lanceringen af det digitale Danmarkskort over producenter og aftagere af bælgplanter til fødevarer har vi skabt forudsætningen for, at landmænd og fødevarevirksomheder kan indgå værdifulde partnerskaber, der potentielt rækker ud over Danmarks grænser, siger specialkonsulent i SEGES, Mette Damborg Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med det nye digitale Danmarkskort er der skabt en match-making platform, hvor fødevarevirksomhederne får mulighed for at finde kontaktoplysninger på lokale planteavlere, både konventionelle og økologiske, der producerer eller gerne vil producere bælgplanter til fødevarer.

Ved hjælp af Danmarkskortet kan fødevarevirksomheder nu kontakte planteavlerne direkte og indgå samarbejdsaftaler og opbygge tætte relationer til landmanden om sortsvalg, produktion og udvikling af kvaliteten af bælgplanter.

Ligeledes kan konventionelle og økologiske landmænd finde kontaktoplysninger på fødevarevirksomheder, der anvender bælgplanter i deres fødevareproduktionen og selv rette henvendelse om mulige samarbejder.

Kortet kan give nye forretningsmuligheder og mindre transport
Match-making-platformen byder på en række fordele:

Producenter og aftagere kan nemt finde hinanden og indgå aftaler. Flere danske planteavlere kan lave forretning ved produktion af bælgplanter. Importen af bælgplanter til fødevarer mindskes. CO2-belastningen ved transport kan reduceres, når fødevarevirksomheder får bedre har mulighed for at købe råvarer i lokalområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker aftagerne større partier, er det oplagt, at flere landmænd i et lokalområde går sammen om at leverer bælgplanter til fødevarevirksomhederne.