Automatisk oplæsning:

Første spadestik for grønt og bæredygtigt skolehjem i Beder

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Jordbrugets UddannelsesCenter Århus (JU Århus) har nu for alvor taget hul på byggeriet af deres nye skolehjem i Beder. Byggeriet får en bæredygtig certificering og skal erstatte flere gamle bygninger.

Med byggetilladelsen endelig på plads kunne skolen sammen med entreprenøren tage første spadestik den 8. juni 2021, og det nye byggeri er nu officielt skudt i gang. Det nye skolehjem kommer til at kunne rumme i alt 102 sengepladser, fordelt på 52 dobbeltværelser og to handicapvenlige værelser. Forventningen er, at skolehjemsbygningerne står endelig klar til at blive taget i brug i sommeren 2022.

Sedumtage og vertikal beplantning fremmer biodiversiteten og bliver en iøjnefaldende del af bygningernes karakteristika. Opsamling af regnvand og brug heraf er også tænkt ind. Aspekter, der går hånd i hanke med skolens øvrige grønne profil. Byggeriet får desuden en såkaldt DGNB-certificering, som bygger på FN's definition af bæredygtighed. I DGNB-systemet evalueres et byggeri eller byområde ud fra seks hovedområder: Miljømæssig kvalitet, Økonomisk kvalitet, Områdekvalitet, Teknisk kvalitet, Proceskvalitet og ikke mindst Social kvalitet, skriver Jordbrugets Uddannelsescenter Århus i en pressemeddelelse.

Før det nye byggeri kunne gå i gang, skulle der dog først laves plads. For nylig afsluttede skolen derfor nedrivningen af mange af de gamle skolehjemsbygninger, som tiden efterhånden var løbet fra. Efter at dømme ud fra reaktionerne på skolens sociale medier, så rummede væggene uden tvivl mange gode minder for elever, der har boet der gennem tiden. Men tiden er nu inde til, at der skal ske noget nyt. Udover at være visuelt uddateret, så var bygningerne også slidte og levede langtfra op til nutidens energimæssige standarder.

Bygget i efterkrigstiden

Alt byggeaffald fra nedrivningen er blevet håndteret og sorteret minutiøst, så det giver mindst mulig miljømæssig påvirkning. Beton og gammel belægning bliver genanvendt, da det i samarbejde med IBF bliver knust og støbt til nye fliser, som skal lægges i området omkring skolehjemmet. På den måde får det gamle nyt liv, og fortiden bliver en del af fremtiden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En kuriøs detalje er, at de gamle skolehjemsbygninger rent faktisk også var delvist lavet af genbrugsmaterialer. Noget af byggematerialet kom eksempelvis fra Frøslevlejren i Sønderjylland. Det havde dog helt andre årsager end i dag, da forklaringen var, at skolen i en efterkrigstid havde begrænsede midler til rådighed.

rich-media-1
Det nye skolehjem i Beder. Pressefoto.

Mere attraktiv skole

Det har været koblet såvel et byggeudvalg og brugerinddragelse på byggeprojektet, så det i planlægningsfasen har haft de bedst mulige forudsætninger for at leve op til de behov og værdier, som de kommende brugere rent faktisk har. "

- Vi håber og tror på, at det nye skolehjem vil kunne bidrage til både at tiltrække og fastholde elever og kursister. De tilbringer jo meget tid her, når de har fri. Derfor er det for mange af afgørende betydning, at de føler sig hjemme, og at komforten er i top. Den grønne beklædning matcher deres faglige interesse i planter, og mange af dem går desuden meget op i klima og bæredygtighed, og vil dermed kunne spejle deres egne værdier i vores nye skolehjem", siger Jens Ravn, bestyrelsesformand for JU Århus.

Entreprenør Erhverv og Bolig Byg fra Randers skal stå for byggeriet.