Automatisk oplæsning:

Ytteborg fejrer 25-års jubilæum

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Den 24. juni kan forsøgsvirksomheden Ytteborg fejre 25-års jubilæum - mere end nogensinde er der brug for forsøgene.

- Vi skal have højere effekt og udnyttelse af vores hjælpestoffer i landbruget.

Morten Krupa, leder af Ytteborg, sammenfatter i få ord den opgave han og de syv ansatte står over for. I øjeblikket tager et projekt omkring Conservation Agriculture, hvor man kun bearbejder jorden, når der skal sås, noget af forsøgsmedarbejdernes tid. Metoden er ekstrem skånsom over for miljøet og har en meget lav klimabelastning. Men indtil videre er systemet også afhængigt af sprøjtning, skriver Sagro i en pressemeddelelse.

- Noget af det vi undersøger er, hvor mange insekter, der er i en mark dyrket efter principperne i Conservation Agriculture. Det sker med insektkameraer, der genkender insekter, der flyver forbi og på den måde måske kan levere bevis for, at biodiversiteten er større på arealer dyrket med Conservation Agriculture, siger han.

Ytteborg er en selvstændig virksomhed ejet af Sagro, Lemvigegnens Landboforening og Vestjysk Landboforening.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

60 forsøgsværter

Ytteborg laver mellem 200 og 275 landsforsøg årligt og er derfor dem, der suverænt laver flest af den type forsøg. Disse forsøg laves i samarbejde med Seges. Desuden laves en lang række forsøg for private virksomheder forsøg, som Ytteborg selv designer i samarbejde med ejerforeningerne.

Med hovedvægten lagt i den vestlige del af Jylland råder Ytteborg over enhver tænkelig jordtype. Det skyldes især de omkring 60 forskellige forsøgsværter - almindelige landmænd, der lægger jord til en lang række forsøg.

- Størrelsen giver os en stor brugerflade, så vi hurtigt kan levere nye forsøg, forklarer Morten Krupa. Det blev for nyligt demonstreret, da han på to dage fandt ti forsøgsværter til et nyt forsøg, det hastede med at få gennemført.

Udviklingen og forsøgene har nu stået på i mere end et kvart århundrede, og det bliver fejret med en reception på Ytteborg fra klokken 16.00 - 18.00 den 24. juni.

- Vi havde jo egentlig jubilæum sidste år, men corona gjorde det svært at afholde det. Derfor har vi valgt at holde det før årets planteaften, for at give så mange som muligt muligheden for at deltage, siger han.

Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig på info@ytteborg.dk senest d. 20. juni.