Lyt til artiklen:

Agri Nord: 74 landmænd hjælper de vilde bier og markvildtet

00:00
Hastighed: ???x
02:48

For tredje år i træk står Agri Nord bag et projekt om såning af blomsterstriber for at hjælpe de vilde bier. I år har det også været muligt at så vildtstriber. Det er der i alt 74 landmænd og andre lodsejere, der har valgt at gøre. Det bliver til mere end 27 kilometer.

Det skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der har været en rigtig god interesse for at så igen i år, siger Niels Thordal-Christensen, der er natur- og projektkonsulent i Agri Nord.

I år er antallet af landmænd stedet fra 68 til 74, men de har sået lidt kortere striber i år end sidste år, hvor de såede 30 kilometer. I starten af maj bliver de første frø sået.

Ønsker at naturen har det godt

Et par af de landmænd, der har bestilt både bi- og vildtstriber er far og søn, Hans og Alexander Meldgaard på Bakkegaarden i Farsø.

- Vi er bare enige om, at det er dét, vi skal. Naturen skal have det godt, siger Hans Meldgaard. Når der kommer flere bier, kommer der også insekter og rovmider, og det er en fordel i marken. For eksempel i rapsen, vurderer landmanden.

- Rovmiderne hjælper med at bekæmpe glimmerbøsser i rapsen, og så kan vi mindske brugen af pesticider. Det vil vi gerne bruge så lidt som muligt, siger Hans Meldgaard. Far og søn nyder også et rigt fugle- og vildtliv, så derfor har de også valgt at så vildtstriber i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Føde til de vilde bier

Ideen bag striberne er at gøre noget godt for de arter, der måtte have det svært. Det har de vilde bier haft, fordi de har haft svært ved at finde føde. Der er masser af føde til dem i blomsterstriberne, som er fulde af blomster i fuldt flor over hele sommeren.

Arterne i blomsterstriberne er ikke hjemmehørende, danske arter af den grund, at bierne kun skal finde føde i dem og ikke finde på at bruge dem som levested.

- Og der er rigeligt med pollen til bierne, så forbipasserende må også gerne plukke blomster, siger Niels Thordal-Christensen.

Føde til markvildtet om vinteren

Vildtstriberne er sammensat, så der er rigeligt med føde til markvildtet. I striberne er der arter, som vokser langt hen på vinteren, hvor det kan være svært at finde føde andre steder. Der er blandt andet fodermarvkål og boghvede, som har mange frø og føde hen over efterår og vinter.

- Vildtstriberne kommer også andre arter til gode, for både insekter, biller, snegle og bestøvere kan finde mad her, siger Niels Thordal Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han oplever, at ønsket om at etablere vildtstriber både kan være drevet af interessen for jagt og for at få nogle gode naturoplevelser.

- Det er i bund og grund de landmænd, der bare gerne vil gøre lidt ekstra, der har valgt at så striber, siger konsulenten.