Automatisk oplæsning:

Jyske Markets: Sæsonens sidste WASDE offentliggøres i aften...

00:00
Hastighed: ???x
00:00

...og afventes med stor spænding ovenpå seneste arealrapport. Vi dykker ned i markedets forventninger til rapporten

Her til aften offentliggør USDA deres månedlige WASDE-rapport, og det er unægtelig en rapport som afventes med stor spænding af de forskellige markedsdeltagere. Det er ikke bare sæsonens sidste rapport, men også en rapport som kommer i kølvandet på en arealrapport, som i den grad overraskede markedet. I dagens kommentar vil fokus således være på markedets forventninger forud for aftenens rapport.

Majs

Majsen lukkede i går i det højeste i otte år, og det må forventes, at gårsdagens stigning på 4% var et udtryk for, at markedet positionerer sig til en rapport som kan overraske negativt. I forbindelse med sidste WASDE, så overraskede man markedsdeltagerne med at hæve de forventede slutlagre, og der kan således være lidt gemt til aftenens rapport.

Gennemsnittet af analytikernes forventninger ligger til, at de globale slutlagre falder med 3,3 mio. tons i forhold til sidste rapport. De mest pessimistiske af analytikerne forventer et fald på intet mindre end 14 mio. tons, mens de mest positive analytikere forventer en lille stigning, i omegnen af 2 mio. tons.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Faldet på 3,3 mio. tons svarer nogenlunde til analytikernes gennemsnitlige forventning til faldet i de amerikanske lagre, hvor der estimeres et fald på 3,1 mio. tons. CONAB fastholdt i går stort set deres estimat for de brasilianske udbytter på majsen, og hævede samtidig arealerne mere end ventet. Samlet set medførte det en stigning i den forventede produktion på 1 mio. tons, hvorimod markedet havde forventet status quo.

Positionering i forbindelse med seneste opgørelse fra CFTC viser, at fondene igen øgede deres netto positionering mod stigende priser. Fondene ligger med rekordstore købte positioner, et niveau ikke set siden 2010, og samtidig rekordlave solgte positioner.

Hvede

Den amerikanske hvede blev i går trukket med op af den stigende majs, og det smittede af på den europæiske møllehvede, som også steg i gårsdagens handel. For hveden er der blandt analytikerne forud for aftenens rapport ikke lagt op til de store ændringer fra USDAs side. De globale slutlagre forventes at stige marginalt, med 0,6 mio. tons.

Netto er fondene også gået kort i CBOT hveden, med udgangspunkt i rapport. Kigger vi på de seneste fem år, så har fondene i gennemsnit hen over perioden været netto kort i CBOT hveden.

Sojabønner

Om end fondenes netto købte positioner i sojakomplekset stadigvæk holder sig på relativt høje niveauer, så blev der både likvideret lange positioner og opbygget større korte positioner i forbindelse med sidste opgørelse over fondenes positionering fra det amerikanske børstilsyn.

I forbindelse med aftenens WASDE, så forventer analytikerne et marginalt fald i de globale slutlagre på 0,4 mio. tons. CONAB kom heller ikke med de store overraskelser i forbindelse med deres månedlige opdatering som blev offentliggjort i går. En lille stigning i produktionen, som følge af bedre udbytter end ventet. Stigningen i produktionen var dog forventet i markedet.