Lyt til artiklen:

Robotti klarer bønnerne på Djursland

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Præcisionsjordbrug med GPS, satellitter og robotter er fremtiden for danske landmænd. For rigtig mange er det med robotter i marken stadig et ukendt land. Det var det også for landmand Andreas Johnsen, da han så en annonce for Robotti i et landbrugsmedie. Men han syntes ideen om en selvkørende robot, der kunne stå for såningen, lød interessant, så han ringede til Vestjylland og fik overtalt Robotti A/S til at tage en weekend til Djursland.

- Først var de ikke meget for at komme herud. Jeg tror, at de har meget travlt, men jeg fik dem nu overtalt, fortæller den 32-årige Andreas Johnsen, som i september 2019 omlagde til økologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelse forpagtede han blandt andet de 10 ha på Ørum Kærvej ved Ørum Djurs på Djursland. Det er her, han netop har fået Robotti til at så hestebønner.

Robotti er som sagt en selvkørende robot til marken, som kan stå for alt inden for såning, radrensning og båndsprøjtning af rækkeafgrøder. Den klarer etableringen af efterafgrøder uanset produktionsform, og derudover kan den så og radrense korn for økologiske landbrug. Og det var netop det sidste, som Andreas Johnsen fandt interessant.

rich-media-2
Robotti. Pressefoto.

- Det er jo enormt smart, at den også kan radrense, for det har jeg ikke selv maskiner til, fortæller han.

Robotti såede i alt 10 ½ hektar økologiske hestebønner. Forud for hestebønnerne havde der været gulerødder med halmdække, og selvom der både var pløjet og harvet, så gav resthalmen på overfladen lidt udfordringer for Robotti, som indimellem mistede fodfæste. Robotten kom dog hurtigt på rette kurs, til stor glæde for de mange lokale forbipasserende, og ikke mindst landmand Andreas Johnsen, som nu har en sået mark.

- Jeg kunne godt have bestilt en maskinstation, som kunne have klaret det hurtigere, men jeg havde lyst til at prøve noget andet, og så synes jeg faktisk, at det er lidt spændende, lyder det fra Andreas Johnsen, som ser frem til at se resultatet, når det hele er vokset op, og ikke mindst at få besøg af Robotti endnu engang om en måneds tid, når der skal radrenses på rækkerne.