Lyt til artiklen:

Ninja-protein giver afgrøder flere sideskud

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Verdens befolkning vokser hele tiden, og det samme gør behovet for fødevarer. Derfor har vi brug for flere værktøjer til at effektivisere landbruget på en bæredygtig måde. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Et forskerhold anført af Københavns Universitet har opdaget en mikroskopisk ting, men som måske kan gøre en stor forskel. De har nemlig identificeret et såkaldt mikroprotein, som er i stand til at styre faconen på planter som hvede, byg og ris og måske øge deres produktivitet. Mikroproteinet har de givet navnet LITTLE NINJA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi øger niveauet af LITTLE NINJA, bliver planten lavere og mere busket. Vi kan altså tvinge planten til at danne en anden facon. Og det er eftertragtede træk ved afgrødeplanter, da det gør dem mere modstandsdygtige over for vind. Flere sideskud kan også betyde flere blomster og dermed flere frugter. Så hvis man justerer på mængden af LITTLE NINJA i planten, er der potentiale til at få mere produktive afgrøder på en bæredygtig måde, forklarer lektor Stephan Wenkel fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Han er seniorforfatter til studiet, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Den lille styrer den store

Mikroproteiner er resultat af genmutationer, der sker gennem evolution. Adskillige gener kan kode for det samme protein, men nogle gange sker der mutationer, som omdanner et stort protein til et meget lille protein. I nogle tilfælde kan det lille protein, det såkaldte mikroprotein, regulere store proteiners aktivitet og har dermed stor indflydelse på de biologiske processer.

LITTLE NINJA er sådan et mikroprotein. Det dominerer det store "partnerprotein" NINJA, som er med til at styre signaleringen af hormonet jasmoninsyre, der fungerer som plantens forsvarssystem mod bl.a. insekter. Studiet indikerer, at når man ændrer niveauet af LITTLE NINJA, ændrer man også i signaleringen af jasmoninsyre i planten, som altså påvirker plantens vækst og udseende.