Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Sydamerikansk vejr fortsat en understøttende faktor

00:00
Hastighed: ???x
03:38

Trods en blandet start mandag, hvor flere afgrøder blev solgt lavere i pris, så genfandt den positive stemning sig i gårsdagens marked med pæne plusser til bl.a. hveden og sojakomplekset.

Særlig fokus tiltrækker sig majs og sojabønner i øjeblikket, som følge af fortsat store vejrmæssige udfordringer i Sydamerika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt nærmer vi os en situation, hvor verdensmarkedet ikke tåler meget større høsttab. I det nordlige Argentina/sydlige Brasilien dominerer tørken stadig, hvilket ventes at føre til både lavere udbytter per hektar samt dårligere kvaliteter, når den kommende sojahøst skal i hus.

AgResource estimerer på nuværende tidspunkt et Argentinsk udbytte på 2,68 ton/hektar, svarende til et fald på 8% fra sidste sæson. Samtidig ventes den samlede argentinske produktion af sojabønner at falde med 3,3 mio. tons til 45,5 mio. tons - USDA's februar prognose lå på 48 mio. tons. Meget våde prognoser påvirker derimod stadig den nordligere del af Brasilien, hvor årets forsinkede sojahøst er i fuld gang.

Det drillende vejr betyder dog, at det stadig går virkeligt trægt.

Kina har på nuværende tidspunkt lukket køb af estimeret 35-37 mio. tons brasilianske sojabønner, som et rekordstort antal fartøjer er linet op og ligger klar til at tage dele af, i takt med at høsten kommer i hus.

Vejret på det sydamerikanske kontinent er og bliver derfor den fortsatte helt dominerende faktor, som hvis ikke vi ser væsentlige forbedringer på den korte bane, vil kunne løfte priserne til nye højder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvedemarkedet går også en tid i møde, hvor vejret vil spille en væsentligere rolle. Det aktuelle opadgående pres på priserne skyldes især stigende bekymring for, at den seneste vinterstorm, som har ramt USA, har gjort større skade på planterne.

Mandag blev bedømmelsen af hvedekvaliteten for "good to excellent" sænket fra 40% til 37% i staten Texas, som har været en af de hårdest ramte. Det vil inden længe i større omfang være muligt at bedømme skadesomfanget, hvilket vil kunne udløse bevægelse i priserne.

Fokus i afgrødemarkedet begynder ellers så småt at rettes mod USDA, som på tirsdag d. 9. marts publicerer sin marts WASDE-rapport. Siden Saudi Arabien kickstartede året med en frivillig og ekstraordinær skæring i produktionen på 1 mio. tønder råolie dagligt, har prisen på olie nærmest kun bevæget sig en vej - opad. Fra ca. 50 USD/tønde ved årets indgang formåede olien i sidste uge at teste højest handlede niveauer i 13 måneder, da Brent nåede tæt på 68 USD/tønde.

Den amerikanske vinterstorm, som de seneste uger har hærget helt ned til sydlige stater, har skabt et ekstraordinært efterspørgselsløft, som har medført et meget stort træk på de amerikanske lagre på mere end 40 mio. tønder, og således været med til at understøtte den positive stemning i markedet. Derfor er der også lagt op til en interessant begivenhed, når organisationen for olieeksporterende lande sammen med dets allierede, OPEC+, torsdag mødes for at drøfte mulighederne for igen at kunne skrue på hanerne.

Meldinger om udfasning af Saudi Arabiens frivillige skæring er forventet -men med de aktuelle højere oliepriser, som har nået et niveau, som er mere spiseligt for organisationen sammenholdt med de faldende lagre, som har været et af OPEC's primære målsætninger, på et tidspunkt, hvor de globale lagre nærmer sig 5 årsgennemsnittet, så kan OPEC sagtens hive flere produktionsopjusteringer op af hatten. Flere OPEC kilder har fra ugens start indikeret stigninger i omegnen af 1,6 mio. tønder dagligt.