Lyt til artiklen:

Frøfirma i Holstebro vækster - leverer græsfrø til solcellepark

00:00
Hastighed: ???x
02:45

Nordeuropas største solcellepark bliver grøn på flere måder. Den bygges lige nu ved Holstebro, og den kommer til at hvile på et græstæppe. Det kæmpemæssige areal svarende til 300 fodboldbaner er allerede tilsået med en nyudviklet græsblanding fra DSV Frø Danmark i Holstebro.

Frøfirmaet har været i stor vækst de senere år, og nu skal solcelleparker og andre nye måder at anvende arealer på bidrage til yderligere vækst. Det fremgår af en pressemeddelelse fra virksomheden

Artiklen fortsætter efter annoncen

Solcelleparken ved Holstebro bygges af firmaet Better Energy, der er gået i partnerskab med DSV Frø om udnyttelsen af jorden. Inden længe skal arealet eftersås med den særlige græsblanding. Mange andre steder i landet er der solcelleparker på vej, og den udvikling vil det vestjyske firma gerne være en del af.

- Områderne må af hensyn til naboer og andre ikke ende som ørkner, og det kan tilsåning med græs og måske andre arter forhindre, siger direktør Lasse Skovlund Bech fra DSV Frø i pressemeddelesen.

Han kom til virksomheden i 2017, og siden har væksten været kolossal. Omsætningen er næsten fordoblet til over 350 millioner kroner. Nettooverskuddet er knap tidoblet til 38 millioner kroner.

"Sportslig" succes

DSV Frø har også succes med græsblandinger til sportsanlæg. I et par år har der været et samarbejde med greenkeeperen på Brøndby Stadion. Det er kulmineret med, at banen er kåret til landets bedste af Spillerforeningen.

- Vi har i flere år set, at vores sorter ligger højt på internationale lister over de bedste typer til sportsanlæg. Derfor satser vi nu endnu mere på ikke bare fodboldbaner, men også golfbaner og andre idrætsfaciliteter, siger Lasse Skovlund Bech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hovedparten af produktionen går stadig til landbruget med blandt andet fodergræs. Danmark har en førerposition på verdensplan med omkring 1/4 af produktionen, og den får DSV Frø en stigende andel af. Klimaet i Danmark er ideelt til avl af græsfrø.

Udvidelse på vej

DSV Frø Danmark er i dag tysk ejet, men fungerer som relativt selvstændigt salgs- og produktionsselskab. Produktionen i Danmark har vokset sig større end i det tyske moderselskab. Over 90 % af de danske græsfrø går til eksport, og her forstærker DSV Frø nu indsatsen på blandt andet det svenske marked.

Efter den gunstige økonomiske udvikling skal der investeres i produktion og lager i Holstebro, blandt andet med udvidelse af lagerforholdene. DSV Frø Danmark har også en afdeling med produktion og laboratorium i Slagelse.