Lyt til artiklen:

Danmarksmester i jordfrugtbarhed

00:00
Hastighed: ???x
01:48

Går du op i at have en sund jord med masser af liv, et højt humusindhold og en god jordstruktur i dine marker, så overvej allerede nu, om du skal deltage i DM i jordfrugtbarhed.

Eller måske kender du en, med passion for jordsundhed og regnorme, og så er du meget velkommen til at nominere ham/hende til DM i jordfrugtbarhed. Både konventionelle og økologer kan deltage.

Læs mere om konkurrencen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra 1. februar 2021 kan landmænd tilmelde sig selv konkurrencen om at blive Danmarksmester i frugtbar jord. Man kan også nominere andre. Jordfrugtbarheden påvirkes af mange ting
Men hvorfor er det vigtigt at fremhæve arbejdet med jordens frugtbarhed?

Det er det, fordi jorden skal være et godt dyrkningsmedie for afgrøderne og have en god evne til at modstå stress fra f.eks. udtørring, jordpakning og vinderosion. Udpint og skadet jord kan ikke understøtte en dyrkningssikker jord med tilfredsstillende plantevækst. Derimod vil en god jord med et højt humusindhold og en god jordstruktur bedre kunne klare f.eks. tørke og give bedre udbytter.

Jorden fortjener større opmærksomhed, og det er ofte flere tiltag, der skal til for at forbedre jordens frugtbarhed. Det kan være tiltag som efterafgrøder, alsidige sædskifter og tilførsel af organisk materiale.

Fortæl os, hvordan du arbejder med jordfrugtbarhed
Hvad der skal til på den enkelte mark, for at øge jordfrugtbarheden vil være meget forskelligt. Derfor vil vi også have mange parametre med i vurderingen af deltagernes arbejde med jordfrugtbarhed.

Når du tilmelder dig - eller en du kender - får du mulighed for at fortælle om arbejdet med jordfrugtbarhed, og samtidig vil du blive bedt om at svare på nogle spørgsmål om f.eks:

  1. Jordbearbejdning
  2. Ændringer i jord og afgrøder over tid
  3. Jordanalyser og organisk materiale
  4. Brug af efterafgrøder og tilførsel af organisk materiale