Automatisk oplæsning:

Advokat: Øgede kvælstofkrav er EU-stridige

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Advokat for Agerskovgruppen mener, at nye måltal er klart EU-stridige. Landbrugets livsnerve er beskyttet af EU-retten. Advokaten støtter sin juridiske konklusion på faglige oplysninger fra Aarhus Universitet.

Advokat Hans Sønderby Christensen, specialiseret i EU-ret, oplyser til Maskinbladet at den kvælstofreduktion, som de seneste dage har været omtalt i medierne, er klart retsstridig.

Advokaten henviser til, at EU-retten beskytter landmændenes adgang til at drive deres virksomhed på det højeste niveau.

- EU's traktater står over dansk ret og sågar grundloven. Det strider klart mod EU-retten at stille krav, som fører til braklægning af uoverskueligt store dele af det landbrug som vi kender det i dag, siger Hans Sønderby Christensen.

Han henviser til dokumentation fra Aarhus Universitet: Allerede i 2019 publicerede professor Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet i det anerkendte fagtidsskrift Journal of Environmental Management, at opnåelse af de nuværende miljømål vil betyde at "23 procent af landbrugsjorden skal braklægges."

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når reduktion til 44.000 tons i forvejen udløser et uantageligt indgreb i landbrugets livsnerve, er det utvivlsomt retsstridigt at stramme kravene yderligere, fastslår han og fortsætter:

- Ifølge DHI kommer kun fem procent af N i Kattegat fra Danmark, og kun en endnu mindre del kommer fra landbruget. Det er i juridisk forstand en selvmodsigelse at ville regulere N-udledninger, som om de fem procent kan løse eventuelle problemer for alle 100. Det understreger, at indgrebet er retsstridigt, slutter advokaten for Agerskovgruppen.