Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Rygter om nye russiske eksportrestriktioner

00:00
Hastighed: ???x
03:33

I USA faldt aktierne for første gang i 5 dage, og det kostede 0,7% i kursfald. Der var stigende bekymring for den høje værdifastsættelse af aktiemarkedet, og så hjalp det heller ikke, at de amerikanske renter fortsætter op ad. De amerikanske renter blev bl.a. løftet af et par Fedmedlemmer, der talte for hhv. nedtrapning af Feds opkøb og en evt. første renteforhøjelse i 2. halvdel af 2022. Det er noget før hvad rentemarkedet indpriser med medio 2023. Ikke overraskende har de stigende renter ført til, at dollaren nu er styrket mod euroen siden årets start. Samtidig får de lidt højere renter, aktierne til at se lidt mindre attraktive ud, og det var blandet andet det vi så en reaktion på i går. Der er stadig få alternativer til aktier, og derfor korrigerer aktierne relativt begrænset.

Den stærkere dollar aflejrede sig direkte i den europæiske møllehvedes konkurrenceevne, som dermed lukkede højere, trods et ellers negativt amerikansk kornmarked. Møllehveden tangerer prisniveauet tilbage fra tørkesæsonen 18/19, og der foruden skal vi tilbage til 2014 for at se et lignende prisniveau. Blandt øvrige supporterende forhold er rygter om, at Rusland pønser på en mulig udvidelse af eksportafgifterne, for at bremse den indenlandske fødevareinflation. Rygterne lyder på at sætte eksportafgifterne op fra nuværende 30€ til 50€ fra februar og fremad. Europa har fortsat ikke mængderne til at kompensere for de lavere russiske eksportmængder. Bekræftes ovenstående, bør det prompte sende de russiske hvedeeksportpriser højere, og afføde en ny optur til de globale hvedepriserincl. møllehveden. Hvordan de russiske eksportører reagerer på de seneste rygter, kan vi blive klogere på i eftermiddag. Egypten annoncerede i går aftes en ny tender for import af hvede med levering i anden halvdel af februar. Spørgsmålet er om de russiske eksportører tør at tage chancen, og spekulere i, at rygterne taler usandt, eller om det vil komme til udtryk i højere russiske FOB-priser allerede i dagens tilbudgivning. Viser den russiske hvede sig ikke at være konkurrencedygtig, vil det sandsynligvis supportere møllehveden på ny henover eftermiddagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapsfrøene fandt aldrig rigtigt fodfæste og trods en svagere euro var det ikke tilstrækkeligt til at opveje modstanden fra det øvrige vegetabilske oliemarked der handlede lavere, sammen med råolien. Februar terminen der har udløb ultimo måneden handler fortsat med en stor præmie til majterminen på 12€.

I aften udgives en af vinterens vigtigste rapporter fra USDA, med både WASDE og den amerikanske kvartalsrapport med opgørelse af de faktiske amerikanske afgrødelagre per 1. december. Der er stor usikkerhed om udfaldet af de amerikanske lagre, grundet det høje amerikanske eksporttempo for blandt andet majs og soja. Kvartalsrapporten indeholder også USDA's første estimat over tilsåede amerikanske vinterhvedearealer der ventes at stige fra 30,42 mio acres sidste sæson til 31,45 mio. acres. Markedets forventninger til den brasilianske og argentinske sojaproduktion er en kombineret nedjustering på 3,5 mio. tons, mens den kombinerede majsproduktion i de to lande v ventes sænket med 4,1 mio. tons. Forventningerne er skruet godt i vejret, og med USDA's sædvanlige konservative stil, kan man blive urolig for om rapporten kun kan skuffe?