Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Rapsfrøene galoperer

00:00
Hastighed: ???x
03:36

Det globale afgrødemarked bragede i går i vejret. Matif møllehvede har for alvor brudt den sæsonmæssige top, godt supporteret af et majsmarked der er stukket helt af de seneste 2-3 uger. På den anden side af Atlanten var stemningen også i top, og sendte hvede og sojabønner op til en 7-årig top.

En kinesisk landbrugs-tænketank fordoblede i går deres estimater for den kinesiske majsimport for 2020/21. Tænketanken estimerer, at Kina vil importere 15 mio. tons majs for denne sæson, mod tidligere 7 mio. tons, ifølge CNGOIC. Med til at underbygge de forhøjede estimater er data fra USDA, der viser at Kina foreløbig har købt 11,6 mio. tons denne sæson. Til trods lyder estimaterne fra officielt hold stadig på 7 mio. tons jf. det kinesiske landbrugsministerium. Begrundelsen for de forhøjede estimater er primært en hurtigere genopbygning af landets svineproduktion end ventet. Den kinesiske bygimport ventes denne sæson at stige til 7,5 mio. tons fra 5 mio. tons sidste år. Varer der skal findes på lidt mere utraditionelle markeder, efter at have boycuttet import af en række varer fra Australien, den traditionelt største eksportør af byg til Kina. Den amerikanske majs er her til morgen brudt opover 5$/bu. Majsen på Matif følger trop, og tangerer med brud af 200€/ton det højeste prisniveau siden 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brasilianske sojabønnehøst er startet i det nordlige Mato Grosse. Foreløbige, men tidlige udbytteestimater, siges at være nede med 15-40% sammenlignet med sidste år, grundet de tørre og ugunstigt vejrforhold. De brasilianske sojalagre rapporteres at være så udtømte, at de første varer fra den nye høst vil blive budt op af de indenlandske crushers, og lade eksportørerne stå tilbage en måneds tid endnu, inden høsten for alvor begynder at sætte ind. Samtidig rygtes Kina fortsat at spøge i kulissen med nye interesser i amerikanske sojabønner. AgResource skriver at 14.400 kontrakter sojabønner mandag blev handlet i en såkaldt EFR. En transaktion hvor prisen sikres via futures, men som på et senere tidspunkt giver mulighed for at konvertere positionen til fysikken. Transaktionen, der svarer til 2 mio. tons, rygtes at være på nyhøst termin. Mængder af den kaliber kan meget vel ligne kinesiske interesser. Sojakomplekset fortsætter sin stærke trend, og så længe den sydamerikanske høst lader vente på sig, er det svært at være særlig prisnegativ. Sojaskrå tager her til morgen et nyt hop opad og stiger 2,5% mens sojaolien stiger 1,6%.

Rapsfrøene spang i går sjældne 2% i vejret godt supporteret af sojakomplekset og canola. Vi har tidligere gjort opmærksom på, at de canadiske canolafrø handler på pariteten med den europæiske rapsfrø, mod sædvanligvis at en rabat, og at det bør supportere rapsfrøene. Et scenarie der nu for alvor kommer til udtryk, kombineret med øvrige gunstige forhold. Ikke mindst kom der en pæn prisstigning i råolien, hvor OPEC+ forhandlede en ny produktionsaftale i hus. Råolien steg små 5% efter Saudi Arabien overraskende meddelte at de 'tog en for holdet' og skærer produktionen med 1 mio. tønder dagligt i februar og marts, mens Rusland samtidig opgav truslen om at øge produktionen med en halv million tønder dagligt. Vi forventer nye stigninger til rapsfrøene fra åbningen i dag.