Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Afgrødemarkedet startede det nye år med prisstigninger, der sendte såvel møllehveden som rapsfrøene op i det højeste niveau vi har set denne sæson.

Også afgrødemarkedet i Chicago startede positivt ud, dels trukket af en fortsat dollarsvækkelse dels ny tilgang af spekulative penge der øger deres investeringer i råvaremarkedet. Forhold der bunder i fundamentaler med stigende efterspørgsel og strammere forsyninger. Markedet tabte dog lidt af pusten i løbet af eftermiddagen og det amerikanske afgrødemarked lukkede blandet, mens Europa opretholdt stigningerne.

Den amerikanske crush og sojabønneeksport kører på højtryk, et tempo der umuligt kan fortsætte, da det i så fald vil tørlægge landet for varer. På den korte bane er der dog ikke så mange alternativer. Udover at Argentina ikke eksporterede sojaprodukter i december grundet strejke, så sidder landmændene også tungt på varerne, som et værn mod den økonomiske krise landet befinder sig i. I nabolandet mod nord, Brasilien, har man allerede eksporteret størstedelen af tilgængelige sojabønner til Kina, og yder dermed begrænset konkurrence, før nye varer rammer fra den kommende høst. Med den kinesiske appetit på sojabønner spekuleres der i, om USDA vil trække en overraskelse ud af ærmet i næste uge, i form af en opjustering af den kinesiske sojabønner import til 102-104 mio. tons. Samtidig er der usikkerhed omkring, hvad den manglende nedbør i det sydlige Brasilien vil betyde, og om produktionen vil lande over eller under 130 mio. tons.

I den europæiske hvede startede markedet ud med fine prisstigninger og marts-terminen nåede henover dagen at sætte en ny sæsonmæssig top i 216,25€ før den lukkede lavere i 214,25€. Til trods for at den argentinske havnestrejke er afsluttet, har den argentinske regering besluttet at suspendere majseksporten frem til og med februar i et forsøg på at begrænse inflationen i landet. Et nyt forhold der vil være med til at supportere hvedemarkedet, kombineret med strammere amerikanske og ukrainske forsyninger på en stærk efterspørgsel fra Kina. Den amerikanske majs er steget er uafbrudt steget 14 dage i streg, og handler 15% højere end medio december.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Palmeolien lukkede i går i det højeste niveau i ti år og trak det vegetabilske oliekompleks med højere. Råolien var indledningsvist med til at supportere komplekset, men blev presset lavere henover eftermiddagen. Sammen med en lille korrektion i sojakomplekset trykkede det sojaolien og pillede lidt af stigningen ud af rapsfrøene. Det vegetabilske oliekompleks har historisk haft en tendens til at toppe i starten af kalenderåret, på en god kinesisk efterspørgsel op til det kinesiske nytår der i år indtræffer fra d. 11. februar og varer frem til og med d. 17. februar. I den periode lukker store dele af det kinesiske samfund ned, og det betyder at der skal opbygges store lagre forinden.