Lyt til artiklen:

Virksomhederne har styr på GMO-mærkningen

00:00
Hastighed: ???x
01:47

EU har fastsat klare krav til godkendelse og mærkning af fødevarer, der indeholder genmodificerede planter, såkaldte GMO-afgrøder som for eksempel majs, soya, ris, hørfrø eller papaya, og Fødevarestyrelsen kontrollerer løbende, om virksomhederne følger reglerne ved at tage stikprøver hos producenter og importører fordelt over hele Danmark, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

I 2018 og 2019 har Fødevarestyrelsen indsamlet 40 forskellige typer fødevarer, og analyseret dem for indhold af genmodificerede afgrøder. Kontrollerne viste, at GMO-reglerne var overholdt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ikke fundet overtrædelse af GMO-reglerne i en eneste af de undersøgte fødevarer. Forbrugere og forbrugerorganisationer har i mange år haft stor opmærksomhed på brugen af de genmodificerede planter, og vores undersøgelser tyder på, at både producenter og importører styrer uden om GMO-erne, siger kontorchef, Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.

Det er fuldt ud lovligt at bruge for eksempel godkendte genmodificerede majs- og sojabønner som ingredienser i fødevareproduktionen, når blot pakningerne bliver varedeklarereret med "genetisk modificeret" eller "fremstillet af genetisk modificeret".

- Formålet med mærkning er ikke at advare forbrugerne om GMO, men at give forbrugerne mulighed for at vælge på et oplyst grundlag. Men butikkerne markedsfører stort set ikke fødevarer med GMO i Danmark, siger Henrik Dammand Nielsen.

Samlet set har Fødevarestyrelsens laboranter fundet ganske få overtrædelser af reglerne om mærkning af GMO-indhold i fødevarer de senere år.

Se kontrolresultater for GMO i fødevarer her