Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Kinesiske sojabønner i højeste niveau siden 2008

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Ugens altoverskyggende begivenhed er det amerikanske præsidentvalg der løber af stablen fra i morgen, mens et valgresultat kan ventes i løbet af onsdagen. Valget er ganske vigtigt, fordi der er ekstraordinær stor forskel på Trump og Bidens politik, og dermed afgørende for retningen de næste 4 år. Selvom præsidentvalget tager meget af opmærksomheden, så ses der også en kraftig stigning i smittespredningen, der også får lidt opmærksomhed.

På finansmarkederne er det svært at sige om det er præsidentvalget eller smittespredningen der i sidste uge udløste massiv usikkerhed, med relativt kraftige aktiekursfald. På hver sin måde er de med til at skabe uro. I forbindelse med smittespredningen er vi begyndt at se anden runde 'lockdown' i i flere europæiske lande og det skaber naturligt usikkerhed for væksten, selvom nedlukningerne af økonomierne med alt sandsynlighed ikke bliver lige så omfattende, som i første fase fra foråret. Udfaldet af det amerikanske valg er også vigtigt for retningen af finansmarkederne, for at få vedtaget finanspolitiske stimuli, til at understøtte økonomierne og markederne. Får vi ikke et 'Blue Wave' scenarie med demokratisk sejri begge kamre, kan det blive problematisk at få en stimulipakke stemt hurtigt igennem. Netop penge- og finanspolitiske stimuli har været en betydelig driver for finansmarkederne siden nedturen i foråret. Dollaren fortsætter med at styrkes, og handler i danske termer i underkanten af 6,40 mod under 6,26/27 for blot en uge siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fondenes købte positioner på tværs af Chicago majs, hvede og sojabønner, ramte tirsdag i sidste uge 558.000 nettokøbte kontrakter, men estimeres efterfølgende at være reduceret med omtrent 90.000 kontrakter, hvor især majsen blev ramt af nedtur. Fondenes fortsatte store købte positioner betyder imidlertid, at risikoen for store prisudsving er intakt.

Møllehveden korrigerede først på ugen lidt lavere, men fandt i løbet af ugen støtte fra en stærkere dollar, der understøtter den europæiske hvedes konkurrenceevne - der i forvejen er den billigste oprindelse på eksportmarkedet. Møllehveden ser ud til at begynde at finde lidt støtte og køberinteresse igen her ved 203-205€ niveauet.

Prisen på sojabønner i Kina stiger til det højeste niveau siden 2008, på stigende efterspørgsel på plantebaserede fødevarer og forventninger om, at landmændene vil skifte arealer fra sojabønner til majs. Sojakomplekset klarede sig da også gennem ugen, uden de helt store prisfald, på god underliggende efterspørgsel, hvor importørerne har begrænsede alternativer til de amerikanske oprindelser.

I det vegetabilske oliemarked fandt rapsfrøene fredag støtte fra sojaolien og de canadiske canolafrø, lige som den stærkere dollar gør import af frø dyrere. Råolien er til gengæld stadig en hæmsko for komplekset, og fortsætter nedturen på efterspørgselsbekymringer. Joe Biden går i højere grad ind for den grønne omstilling, i modsætning til Trump der i langt højere grad støtter op om olieindustrien, og således kan præsidentvalget også få betydning på denne front. Råolien falder her til morgen 4% til 36,5$/tønden.