Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Ukrainske majsudbytter fortsætter nedturen

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Efter en hidtil negativ udvikling henover ugen, lettede kornmarkedet i går en smule op i Europa, idet køberne vendte tilbage og udnyttede de seneste dages prisfald. Møllehveden fandt samtidig support fra en kraftig eurosvækkelse mod dollaren, hvor sidstnævnte agerer sikker havn i disse usikre sider. Eurosvækkelsen bidrager yderligere til den europæiske hevedes konkurrenceevne, der i forvejen er den billigste oprindelse. Så længe amerikanske- og Sortehavsoprindelserne ikke giver efter på nedsiden, skal man ikke forvente den helt store nedtur i møllehveden, med mindre en ny runde profittagning sætter ind, affødt af ny uro på finansmarkederne. I Argentina sænkede BAGE i går produktionsestimaterne for hvede til 16,8 mio. tons.

Lidt over halvvejs i den ukrainske majshøst, fortsætter udbytterne med at skuffe, og markedet er begyndt at få de første produktionsestimater på under 30 mio. tons. Med 4,72 tons/ha. er udbytterne de laveste i 8 år. En nedjustering af USDA's oktober produktionsestimat på 36,5 mio. tons er uundgåeligt. Den lavere ukrainske produktion falder dårligt sammen med en estimeret global forbrugsstigning denne sæson. De skuffende udbytter har ikke mindst betydning for de ukrainske producenter der har indgået salgskontrakter, men som de nu har svært ved at honorere deres forpligtelser på. Den lavere ukrainske produktion vil i bedste fald efterlade små 25 mio. tons til eksport. Det kan få signifikant indflydelse i Europa, der er afhængig af ukrainsk non-GMO majs. Samtidig er konkurrencen om ukrainsk majs intensiveret, hvor ikke mindst Kina fortsat rygtes allerede at have købt 4-5 mio. tons. Meget tyder derfor på at majspriserne vil forblive høje året ud, og samtidig være en prisunderstøttende faktor for hveden. Tidligere år har billig dyrt hvede/majs spread substitueret forbrug fra hveden til majsen, men denne tendens kan blive vendt rundt denne sæson, og substituere forbrug til hveden

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under overfladen lurer risikoen imidlertid stadig. Aktiemarkedet slikkede sårene fra de foregående dage. Value-investorer udnyttede prisfaldene til at samle 'billigt' op. Her til morgen indikeres der igen en negativ åbning på aktiemarkederne efter ledende amerikanske tech-selskaber i går overraskede på indtjeningen, men fortsat indikerede stor usikkerhed fremadrettet.

Skæver vi til råolien, fik den på ny tæsk og lukkede små 4 procent lavere, men handlede 6 procent lavere i løbet af dagen. Smittespredningen skaber enorm usikkerhed omkring brændstofefterspørgslen. Samtidig spekuleres der i, at efterspørgselsvæksten vil begynde at aftage tidligere end hidtil antaget, som et resultat af stigende investeringer i grønne energikilder, for at understøtte væksten. Selv fra kinesisk side er der begyndende rygter om, at man vil fremme den grønne dagsorden for at skabe vækst. Når olien kan falde så kraftigt på en ellers i øvrigt positiv dag på finansmarkederne, kan mere være i vente på nedsiden. Både tilbage i 2014, 2015 og 2018 så vi et underdrejet oliemarked hen mod de sidste par måneder af kalenderåret, og med den uro der hersker i øjeblikket, tror vi olien korrigerer lavere på den korte bane. Prisfaldene sætter sig også i oliefrøene og det vegetabilske oliemarked der i går fulgte med olien lavere.