Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Konditionerne for yderligere optur i hvedemarkedet eksisterer stadig og står og falder i øjeblikket med vejrprognoserne omkring Sortehavet.

Der er fortsat udsigt til nedbør i løbet af de næste syv dage, prognoserne ser ud til at have trukket en smule i land. Tempoet i tilsåningen af den russiske vinterhvede er til gengæld på niveau med sidste år, og da vejret samtidig er lunt, vil nedbør delvist kunne rette skaderne op. Nogle aktører mener endda, at nedbør vil føre til en rekordstor produktion næste år, fordi prisniveauet vil øge incitamentet til at øge arealerne, hvis forholdene tillader det. De indenlandske russiske hvedepriser handler på rekordhøje niveauer i rubeltermer, og det giver travlhed i eksportmarkedet. Russisk FOB hvede handler i øjeblikket 246-248$/ton, op fra 198$ i august og 210$/ton midten af oktober sidste år. Også i det centrale USA har nedbørsmængderne den seneste måned været skuffende, og skaber bekymringer for vinterhvedekonditionerne.

Majs og sojamarkedet har de seneste dage været et skridt frem og et skridt tilbage. Presset kommer fra profittagning og en amerikansk høst der kører på skinner, hvorfor udbytter og produktion ikke bør afvige væsentligt fra nuværende estimater. Omvendt er Kina fortsat en stor usikkerhedsfaktor på efterspørgselssiden, hvad angår både majs og sojabønner. Kina estimeres at have importeret 15-17 mio. tons majs for sæsonen, og alene i september er der importeret 9,8 mio. tons sojabønner. For kalenderåret er sojabønneimporten steget 15,5 procent sammenlignet med sidste år til 74,5 mio. tons. Nye amerikanske eksportsalg af sojabønner til Kina rygtes under opsejling, mens det er mere stille på den amerikanske majsfront.

Den brasilianske tilsåning af sojabønner halter noget efter sidste års tempo, men store dele af Sydamerika har udsigt til nedbør de kommende uger, og det vil hurtigt sætte gang i markarbejdet. Det er med til at reducere risikofaktorerne for majs og sojabønner på den korte bane. Dermed ser det i vores optik småt ud med fundamentale nyheder, der kan supportere sojakomplekset yderligere på de her niveauer på kort sigt. Hertil spekulative positioner der nærmer sig rekordhøje niveauer, hvilket er medvirkende til at give en afventende stemning i markedet. Som skrevet i går er der en tendens til at stigningerne blot bliver udnyttet til profittagning. Fortsætter den tendens de kommende dage, kan det være de første indikationer på en korrektion er undervejs. Den tekniske indkator RSI er begyndt at vise faldende tendens for både sojabønner, skrå og majs, hvilket indikerer at styrken i stigningerne er aftagende. Markedets næste fokus bliver den sydamerikanske tilsåning og vækstsæson, som herefter vil sætte retningen i markedet. Vejrfænomenet La Nina ser i øjeblikket ser ud til at tiltage i styrke i løbet af november og december, der typisk medfører øget risiko for tørke især i Argentina. Men det er endnu for tidligt at lave nogen konklusioner om udfaldet herfra, men bestemt en betydelig risikofaktor frem mod nytår.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Oven på mandagens udsalg i rapsfrøene, vandt køberne i går indpas, og fik indhentet en stor del af den foregående dags prisfald, hjulet af sojaolien. Råolien fortsætter med at handle i et relativt snævert interval på stor usikkerhed om efterspørgselsvæksten, og det opretholder store præmier til den vegetabilske olie. Det amerikanske afgrødemarked er her til morgen startet dagen meget afdæmpet. Dollaren styrkes marginalt mod euroen.