Den italienske sprøjtespecialist Bargam introducerer ny trailersprøjte

Italienske Bargam har 50 års erfaring i at bygge sprøjtebomme og komplette sprøjter. Med den erfaring i bagagen og input fra flere markeder, herunder i særdeleshed fra Denmark, har firmaet designet en helt ny serie af sprøjter på et rent stykke papir. Der er således tale om et helt nyt design, ikke blot en opdatering af eksisterende modeller.

Det skriver Brdr. Toft i en pressemeddelelse.

Modelserien har fået navnet "Spraymax" og dækker 5 modeller med tankstørrelser fra 2600 til 6600 liter.

Velafprøvet med test i Danmark

De første prototyper af Spraymax blev vist Eima i Bologna, Italien i november 2018 og efterfølgende har en række sprøjter kørt test i flere lande, bl.a. Danmark. I november 2019 blev Spraymax præsenteret på Agritechnica i Hannover, hvorefter produktionen gik i gang. Spraymax er siden solgt på flere markeder, og nu er tiden kommet til officiel introduktion i Danmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Efter grundig test, bl.a. gennem mere end en sæson i Danmark med omkring 5.000 hektar sprøjtning primært i kartofler, kan vi melde Spraymax klar til det danske marked, og vi har da også allerede solgt flere sprøjter, der kommer til Danmark i løbet af den næste måneds tid udtaler Sprøjtespecialist Finn Søndergaard fra den danske importør Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten A/S.

Bredt modelprogram

Spraymax er opbygget omkring en H-mono chassisprofil, der giver en stærk og fleksibel chassis konstruktion, herunder med styrke til at efterspænde en vandvogn.

Bomliften er også en mono-profil, hvilket giver plads til hele 30 graders styreudslag, selv ved smal sporvidde (ned til 150 cm afh. af hjulmontering), når der tilvælges styrbar bagaksel med automatisk sporfølgning. Bagakslen kan tillige leveres med hydraulisk affjedring, også i kombination med hjulstyring. Endnu en detalje er muligheden for hydraulisk sporviddejustering med 30 cm udskud.

Spraymax fås med fem tankstørrelser i spring af 1.000 liter fra 2.600 til 6.600 liter, alle med god sump og lavt tyngdepunkt samt skvulpeplader.

Hertil 600 liter rent vand placeret rundt om platformen foran på sprøjten. Der er let adgang til platformen med stige i begge sider. Begge sider har oplukkelige sideskjolde med let adgang til service samt til fyldestationen i venstre side og en stor ramme til ekstra plantebeskyttelsesdunke i højre. I begge sider findes håndvasketanke og plads til værnemidler mv.

Kendte bomme

Spraymax leveres med Bargams bomme, der alle som standard har individuel bomløft/variabel geometri (G-var) både over og under vandret, således at bommen kan tilpasses terræn.

Bomprogrammet består af BDL/BDL Plus dobbeltfoldede bomme fra 18 til 28 meter og BDL Plus L trefold bomme fra 28 til 40 meter.

Tillige findes en vertikalfoldet bom fra 18 til 30 meter samt ikke mindst Bargams luftassistancesystem på bomme fra 18 til 30 meter.

Alle bomme kan leveres med RH bomhøjdeautomatik systemet, der fås med 2 til 8 sensorer. RH fås både i en stand-alone og ISObus version. Stand-alone versionen kan senere opgraderes til ISObus.

Samspillet mellem en Bargam-bom med variabel geometri og RH bomhøjdeautomatiksystemet giver gode terrænfølgende egenskaber og sikrer en kontant lav bomhøjde over afgrøden.

Stærk styring uden eller med ISObus

Spraymax fås både med manuel og fuld elektrisk betjening. Hele væskearmaturet ved fyldestationen er kompakt og bygget som et modul, enten bestående af manuelle eller af elektriske ventiler. Med det fuldt elektriske armatur styres både fyldning, skylning og vask samt omrøring fra et panel på siden af sprøjten, dubleret på terminalen i traktoren.

Standard terminal er den prisgunstige og intuitive Bravo 400S med et 5,7 tommer farvedisplay, suppleret af enten et kontaktpanel eller et 39 funktioners joystick.

Alternativt kan sprøjten leveres med Arag IBX ISObus styring for betjening i enhver ISObus terminal.

En detalje er, at starter man ud med basisstyringen, kan man på et senere tidspunkt opgradere denne til ISObus, blot med et kabel og en unlock kode.

Brdr. Toft kan levere ISObus terminaler fra Müller eller Raven fra 7 til 12 tommer.

Alle løsninger er naturligvis med mulighed GPS sektionskontrol og variabel dosering via tildelingskort mv.

Med dette setup er det også muligt at styre en parallel dyselinje forsynet fra en fronttank således, at fronttanken kan køre pletsprøjtning via tildelingskort og hovedsprøjten kan køre variabel tildeling via et andet kort - begge kort eksekveret fra samme terminal på samme tid.

Sektionskontrol på enkeltdyseniveau

Spraymax er som standard med syv traditionelle bomsektioner med flowback og kan udstyres med op til 13 sektioner.

Spraymax kan tillige leveres med Seletron systemet, som også inkluderer trykbaseret bomcirkulation. Med Seletron får sprøjten sektionskontrol på enkeltdyseniveau, enten med standard quadjet dyseholder med 4 pladser, eller med dobbelt dyseholder med plads til to eller to+to dyser. Alternativt kan monteres en firdobbelt dyseholder.

Med fler-dyseholderen kan dyseskifte foretages på terminalen i kabinen, enten manuelt eller automatisk. Med automatisk dyseskifte kan trykket holdes mere konstant trods stor variation i dosering, enten som følge af hastighedsændring eller variabel dosering via tildelingskort, idet computeren automatisk vælger den rette dyse.

Med en dobbeltdyseholder opnås 3 doseringsniveauer på to dyser og med en firdobbelt hele 15 doseringsniveauer på de 4 dyser.

Som alternativ til traditionelle dyser kan Spraymax leveres med Hawkeye PWM systemet. Med pulserende dyser varierer doseringen ved at ændre frekvensen på pulseringen, og fastholde trykket, hvorved afdriftsniveau og afsætning forbliver uændret.

Med Hawkeye kan man også få enkeltdyse lukke, kurvekontrol og variabel tildeling på tværs af bommen. Der findes tillige en udgang til styring af endnu en dyse på on/off.

- Med Spraymax har vi en højt specificeret sprøjte af høj kvalitet, der ser langt ind i fremtiden, og som kan skræddersys til den enkelte kunde, så vi kan med sikkerhed sammensætte en specifikation, der passer langt de fleste behov, og stadig til en meget konkurrencedygtig pris, slutter salgs- og marketingchef Finn Søndergaard fra Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten.