Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Efter en positiv start, tabte det globale afgrødemarked i går momentum i løbet af eftermiddagen på profittagning forud for aftenens WASDErapport. Chicago-hveden nåede forinden at teste 6$/bu. det højeste niveau i 5 år. Den amerikanske hvede har generelt ført an i opturen supporteret af massive spekulative køb blandt fondene. Møllehveden har fulgt godt efter, men har endnu små 20 EUR/ton op til toppen under det heftige vejrmarked tilbage i 2018, og har foreløbig mødt modstand i 200€ niveauet. Møllehveden har haft massiv valutarisk modvind, med en eurostyrkelse mod dollaren siden medio maj på små 10 procent. Det har fra starten af sæsonen været en hæmsko for eksporten, men det bør begynde at vende, med stigende Sortehavspriser, efter et vejrmarked højst utraditionelt er indtruffet i efterårsmånederne

For at spå om en top i hveden, skal der kigges ind i vejrprognoserne, men disse byder ikke på ændret vejrmønster. Der er måske udsigt til lidt nedbør efter den d. 20. oktober, men prognoserne er fortsat meget usikre. Det gør det farligt at handle mod trenden, så længe den faktor er ubekendt. Det får de russiske producenter til at holde på varerne fra gammel høst, og sender de indenlandske priser op på rekordniveauer hjulpet af en svag russisk rubel. Den næste risikofaktor er, hvordan den russiske regering, som verdens største hvedeeksportør, vil reagere i tilfælde af at tørken bider sig fast, med faldende produktionsudsigter til følge? Og i så fald hvor skal den ekstra produktion/eksportmængder så findes i 21/22 sæsonen?Meget kan endnu nå at ske, og finder nedbør vej til det russiske hvedebælte, bliver det "buy the rumour, sell the fact". Forsyningsdrevne prisstigninger er kendetegnet ved kortvarige men kraftige stigninger. Om ordsproget bliver opfyldt, er vi meget klogere på inden for den næste måneds tid.

I aftenens rapport vil vi se de amerikanske lagre blive tilpasset sidste uges kvartalsrapport, og yderligere halter USDA's estimater for den russiske hvedeproduktion, med 3-4 mio. tons. Der vil blive holdt øje med udbytteestimaterne for den igangværende amerikanske majs- og sojabønnehøst, hvor forventningerne er marginalt lavere end sidste måned, samt eventuelle ændringer i den kinesiske afgrødeimport, oven på en heftig appetit henover efterårets første måneder. Eksportforpligtelserne for amerikanske sojabønner er rekordstore og udgør allerede 70 procent af USDA's estimater for sæsonen, hvorfor der også kan være potentiale for en opjustering af de amerikanske eksportestimater.

Brasilianske CONAB bekræftede i går forventningerne om en rekordstor produktion for majs og sojabønner for 20/21 sæsonen. Produktionsestimaterne for sojabønner landede på 133,67 mio. tons mod analytikernes estimater på 131,69 mio. tons. Majsestimaterne landede på 105,17 mod analytikernes forventninger på 112,14 mio. tons. Udmeldingen var inden for det forventede interval, og gav ikke anledning til den store prisreaktion. USDA annoncerede også nye eksportsalg af sojabønner til blandt andet Kina, men dette var ikke tilstrækkeligt positive nyheder til at holde komplekset oppe. Næste modstand i sojabønnerne hedder 10,80$, der vil tangere toppene fra det sydamerikanske vejrmarked i 2017 og 2018.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce