Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Sojakomplekset sprang i går i vejret, på massive køb fra fondene frem mod fredagens WASDE-rapport.

Man kunne have forventet at fondene ville trimme deres positioner og tage profit, som vi så det op til kvartalsrapporten i sidste uge, men fondene synes at være sikker i deres sag om, at der er mere at komme efter på opsiden i sojakomplekset.

Den stærke efterspørgsel på amerikanske sojabønner kommer ikke mindst til udtryk i det fysiske marked, hvor FOB-præmierne handler på de højeste niveauer siden 2014 med 1,30$/bushel over Chicago-noteringen.

Det kinesiske importprogram for amerikanske bønner er i øjeblikket massiv, og rygter svirrer om, at Kina igen er aktive i det amerikanske eksportmarked.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En langsom start på den brasilianske tilsåning af sojabønner bidrager yderligere med at sende risikopræmier ind i sojakomplekset.

Sojaskrå steg 2,75 procent til det højeste niveau siden sommeren 2018.

Positive vinde blæser igen over den vegetabilske olie. Palmeolie fik en negativ start på ugen mandag, efter estimater peger i retning mod en opbygning af de malaysiske lagre for september, til det højeste niveau i tre måneder, som et resultat af, at produktionen ventes at stige til det højeste niveau i to år.

Samtidig var markedet under pres i fraværet af storimportøren, Kina, der fejrer 'Golden Week' frem til og med torsdag, samt en analyse fra Fitch, der forventer at La Niña vil gavne palmeolieproduktionen i Sydøstasien, og ser priserne falde ned mod 560$/ton i 2021 mod aktuelt 650$/ton.

Palmeolien har i forvejen været under pres oven på USA's beslutning om at forbyde import af malaysisk palmeolie fra topproducenten FGV Holding efter indikationer på, at producenten benytter sig af tvangsarbejdere.

Den malaysiske palmeolieindustri benytter sig i høj grad af gæstearbejdere, men disse har haft svært ved at få adgang til landet grundet Covid-19.

Et hop i brændstofpriserne har siden understøttet det vegetabilske oliekompleks, mens også stigningerne i sojakomplekset trækker sojaolien højere, og giver en prispositiv effekt på de substituerende produkter.

Rapsfrøene nyder godt af den positive stemning, og har fundet vej tilbage over 390 EUR/ton. For ny høst følger rapsfrøene også godt med opad. Tørre konditioner i Syd-og Centraleuropa har forpurret intentionerne om at øge arealerne.

I Frankrig ventes arealerne at ende på niveau med seneste høst med 1,12 mio. hektarer, mens andre estimater lyder på helt ned mod 1 mio. hektarer.

Også I Storbritannien har der være svære vilkår, lige som ukrainsk tørke ventes at føre til en nedgang i arealerne. Test af 400 €/ton i rapsfrøene ligger lige for. Nedbør på tværs af Ukraine har forbedret konditionerne for tilsåningen af vinterhvede, hvilket mindsker bekymringerne for 2021 høsten efter udbredt tørke.

"Tilstrækkeligt med nedbør i de sidste dage af september og tidlige oktober var nok til at sætte en stopper for den langvarige tørke i de fleste regioner af Ukraine, og har forbedret betingelserne for såning og udviklingen af vinterafgrøder" lyder det fra rådgivningsfirmaet APK-Inform.

Som tidligere nævnt her i kommentaren, har Ukraine oplevet de tørreste konditioner i 10 år. Men med et langt vindue for tilsåning af vinterhvede, potentielt frem til december, kickstarter nedbøren igen markarbejdet. Ukrainske myndigheder estimerer at 47% af planlagte vinterhvedearealer er tilsået, svarende til 2,9 mio. hektarer, mod 4,2 mio. hektarer samme tid sidste år, og således halter markarbejdet gevaldigt efter sidste års tempo.