Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Overordnet var det rimeligt begivenhedsrig uge der sluttede fredag, med betydelige gevindsthjemtagninger i sojakomplekset og blandt vegetabilsk olie og oliefrø, på til kvartalsrapporten for de amerikanske afgrødelagre på onsdag fra USDA.

Høsten af sojabønner og majs i USA begynder så småt at tiltage, og tidlige udbytteresultater rapporteres at være 'solide' i majsen og 'stigende' i sojabønner. Den amerikanske sojabønnehøst estimeres i går at være 14- 17 procent færdig, og den kommende uges udbytter vil derfor give et mere reelt billede af, hvad der kan forventes.

I det fysiske amerikanske sojamarked rapporteres der igen om kinesisk købsaktivitet, forud for de nationale kinesiske helligdage der begynder på torsdag og varer frem til og med torsdag i næste uge.

Det kan meget vel give et fastere marked her i begyndelsen af ugen, hvorefter aktiviteten aftager med en stor køber ude af markedet den efterfølgende uge.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Spørgsmålet er så om fondene har særinteresser og har yderligere positioner, der skal realiseres op til rapporten onsdag?

Med et begyndende høstpres, bliver det tekniske og psykologiske niveau i sojabønner omkring 10$/bu. endnu vigtigere at holde øje med og vil betyde, at sojakomplekset skal finde støtte fra andre kanter, hvilket kan blive svært med stabilt høstvejr.

Sojaskråen klarede ugen relativ bedre, og efter torsdagens udsalg, fandt køberne fredag tilbage, og skåren genvandt lidt af det tabte.

Sojaskråen ser ud til at være fondenes nye darling i sojakomplekset, der øgede deres nettokøbte eksponering med små 23.000 kontrakter.

Fondene har ellers været noget tilbageholdende med skråen i forhold til både sojabønner og sojaolie. Frem mod nytår vil sydamerikanske crushfaciliteter i stigende grad midlertidigt lukke ned i forbindelse med sæsonmæssig vedligeholdelse, inden høsten starter i januar.

Den lavere sydamerikanske crush kan være med til at holde hånden under skråen frem mod nytår. Det globale hvedemarked korrigerede i sidste uge lavere, ført an af den amerikanske hvede der dels presses af at være den dyreste eksportoprindelse og samtidig måtte kæmpe med en styrket dollar der langt om længe gav efter.

Det var positivt for møllehveden, samtidig med at en egyptisk hvedetender gav et bekræftende billede af, at den europæiske hvede i stigende grad vinder indpas som konkurrencedygtig oprindelse og begrænsede prisfaldene.

Sortehavshveden supporteres af tørkebekymringer, der skaber usikkerhed om kommende sæsons forsyninger. Så længe der ikke kommer vand eller hertil, er det svært at være prisnegativ, og risikopræmier vil finde vej til hveden.

Usikkerheden er med til at få de russiske producenter til at holde på varerne fra den seneste høst i forventning om stigende priser, og det giver i øjeblikket pote.

Traditionelt sætter det russiske landbrugsministerium eksportkvoter startende fra nytår, men de seneste sæsoner har det ikke afveget betydeligt fra forventningerne.

Spørgsmålet, er om udsigten til potentielt lavere produktion næste høstsæson, kan få betydning for eksportkvoterne for indeværende sæson, med russiske melpriser der nærmer sig rekordhøje niveauer i rubel-termer.