Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Profittagning prægede endnu dag billedet i afgrødemarkedet, hvor afgrøderne overvejende handlede lavere. Fondene sidder fortsat på store købte positioner i sojabønner, men udnytter prisstigningerne til at tage toppen af eksponeringen og indkassere lidt gevinst efter at have ramt tekniske modstandsniveauer omkring 10$/bushel.

Sojabønnerne handler fortsat i det overkøbte terræn og har behov for prisunderstøttende nyt for ikke at korrigere yderligere nedad.

Priser nærmer sig samtidig niveauet fra før handelskrigen mellem USA og Kina brød ud, og som de amerikanske landmænd i stigende grad finder attraktivt og derved drager fordel af ved at afdække kommende høstudbytter. Salgspresset smittede af på sojaskråen der fulgte med lavere.

Amerikanske crushtal for august viste imidlertid skuffende takter med det laveste niveau i ni måneder, hvilket meget vel kan være en reaktion på, at møllerne i stigende grad skal betale op for at skaffe bønner efter øget konkurrence fra kinesiske opkøbere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den lavere crush efterlader omvendt lavere produktion af sojaskrå, der kan være en medvirkende faktor til at holde hånden prisniveauet i skråen.

Møllehveden har mødt stærk modstand i 190€ niveauet, og ikke mindst den europæiske eksportaktivitet ser ud til at være aftaget, med opretholdelsen af en stærk euro.

I det billede gjorde det ingen forskel, at det franske landbrugsministerium sænkede den forventede hvedeproduktion for indeværende sæson fra 29,7 til 29,5 mio. tons. Nedjusteringen begrundes med lidt lavere høstarealer.

Det sætter den franske hvedeproduktion 25 procent lavere end sidste år, hvor den ramte 39,6 mio. tons.

Forventningerne til majsproduktionen blev fastholdt uændret, mens rapsfrøproduktionen blev marginalt sænket. På eksportmarkedet får vi i dag en ny indikation på verdensmarkederspriserne, hvor Egypten har offentliggjort en ny tender.

Som tidligere ventes ukrainske og russiske oprindelser at skulle afgøre slaget, spørgsmålet er, om priserne er stabiliseret siden sidst.

Rapsfrøene var i går dagens udbryderkonge. Trods en stærk euro og faldende oliepriser fastholder rapsfrøene stærkt momentum, hjulpet af de omkringliggende markeder.

Efter rapsfrøene på november'20 termin i går det meste af dagen handlede i underkanten af 385€, så steg prisen kraftigt de sidste ti minutter inden luk under kæmpe omsætning. Rapsfrøene handlede kortvarigt i 392€, inden den lukkede i 387,50€.

En så kraftig prisstigning på så kort tid kan indikere at være en tastefejl, som efterfølgende har skabt en stor købsreaktion i markedet.

Fundamentalt har det i hvert fald været svært at opsnuse nyheder, der kan forklare stigningen. Handlen i dag gør os formentlig klogere, afhængig af, om vi ser ny kraftig købsinteresse, eller om andre i aktører i markedet udbytter en ikke underbygget stigning til at sælge.

Tilsåningsvilkårene for rapsfrøene forsætter med at være vanskelige på tværs af det sydlige Europa på grund af meget tørre jordforhold.

Også omkring Sortehavet forbliver det ekstremt tørt, hvilket får vårafgrøder som majs og solsikker til at lide kraftigt. En faktor der også kan have begyndende indflydelse på rapsfrøene.

Palmeolien er lukket for handel i dag grundet malaysisk nationaldag, mens den amerikanske sojaolie er åbnet uændret.