Da Maskinbladet lagde vejen forbi Mollerup Mølles hovedafdelingen på Limfjordsøen Mors midt i august, var der travlhed på ét af årets absolut mest travle høstdage, hvor lastbiler, traktorer og gummigede fløj rundt mellem hinanden for at aflevere og skubbe årets høst sammen på pladsen hos Mollerup Mølle.

Vi mødte medindehaver Jakob Pedersen midt på pladsen ved en 17-tiden, hvor der var allermest travlt med aflevering af korn fra områdets landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På sådan en typisk høstdag, som i dag modtager vi i Mollerup-afdelingen mellem 800 og 900 ton i timen. Det svarer til cirka 6-7.000 ton afgrøder når dagen er omme, forklarer Jakob Pedersen og påpeger, at man også modtager korn i Mollerup Mølles tre andre afdelinger i Skive, Thissinghus samt Luneborg.

- Generelt er det en rigtig god kvalitet der kommer ind i år. Der er pæne protein-procenter, men også høje hollandsvægte på kornet i både byg og hvede. Det eneste som skuffer er rapsen, hvor vi cirka lægger en ton pr. hektar under normalen. Vi plejer at sige, at vi på Mors gerne skulle kunne dyrke fem ton raps pr. hektar, men vi har i år hørt om udbytter fra to til fem ton pr. hektar på Mors.

rich-media-2
Der kommer mellem 800 og 900 ton korn ind på Mollerup Mølle i timen på en travl høstdag.

Stor kapacitet

Hos Mollerup Mølle vægter man et stort flow, så man hurtigt kan modtage de indkommende lastbiler og traktorer, så de hurtigst muligt kan komme hjem igen til mejetærskeren.

- Derfor har vi to mand til at passe vægtene. Én vægt til indvejning, og én vægt til udvejning. Vi har to indtag, hvor vi kan tage 200 ton i timen på hver, og det lyder måske af meget, men en moderne mejetærsker høster jo let 50 ton i timen, så vi kan ikke helt undgå, at de ikke kan følge med, og vi får store dynger af korn til at ligge på pladsen, fortæller Jakob Pedersen.

Foruden de to ansatte ved vægtene, er der også to personer til at klare opgaverne med gummigedene på pladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2020 bliver det ikke aktuelt med tørring af korn, og Jakob Pedersen fortæller, at man naturligvis gerne så en merindtjening på tørring hos Mollerup Mølle.

- Når der skal tørres korn, kan vi klare 2.800 ton korn i døgnet med fem procent nedtørring.

rich-media-4
Mollerup Mølle på en travl høstaften.