Langt størstedelen af de konventionelle afgrøder i Midtjylland er høstet. Markedschef i Danish Agro Midtjylland vurderer at der er høstet 80-85 procent af de midtjyske marker. De økologiske afgrøder er ikke helt på samme niveau, men det er ikke usædvanligt fortæller markedschef Heidi Munk.

- Vi kom nok lidt senere i gang i år med høsten, men til gengæld er det gået stærkt. I løbet af de sidste 3-4 uger er næsten alt høstet i vores del af landet. Mange har arbejdet i døgndrift for at bjerge så meget som muligt, inden der kommer regn og tordenbyger. En lille regnbyge kan vi godt klare, men meteorologerne har varslet tordenbyger med helt op til 25 millimeter, det er vi ikke så glade for, siger markedschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange har travlt med at bjerge de sidste 15 procent og få halmen i hus, så de kan komme i gang med at så efterårsafgrøder.

Alt i alt ser høsten 2020 ud til at blive en god høst, men positivt udbytte og tørt korn i høj kvalitet.

- Der er ikke for meget protein i vårbyggen, men til gengæld har vinterbyggen mange proteiner, siger hun.

Status i Nordjylland

I Nordjylland er høsten ikke helt så langt fremme. Markedschef Jan Vanggaard, Danish Agro Nordjylland, vurderer, at cirka 70 procent af afgrøderne er høstet.

- Om tre dage er vi meget langt. Det går stærkt lige nu. Noget er ikke helt modent endnu, det gælder blandt andet vårbyg, hestebønner, vårraps og ærter, så der må vi vente til ultimo august, primo september med høst, fortæller Jan Vanggaard, Danish Agro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Nordjylland melder de om flotte kvaliteter i år. De mange solskinstimer i august har givet flotte afgrøder med blandt andet høje hektoliter vægt.

- Det glæder både byg, hvede, havre og rug, fortæller Jan Vanggaard, markedschef i Nordjylland.

Han fortæller om udbytter på rug på 8 tons pr. hektar og hvede med 8-10 tons pr. hektar.

- Vårbyg viser rigtig flot udbytte med 6-7 tons pr. hektar, det er rigtig flot efter nordjyske forhold. Vinterrapsen, som er overstået, er et stykke under middel med 3 tons pr. hektar i snit, det er lidt skuffende, siger Jan Vanggaard.

Udbyttet på hvede i Nordjylland bliver i år påvirket af et totalt lavere hvedeareal. På grund af dårlige tilsåningsforhold i 2019 med fugtig jord kunne mange marker ikke såes med hvede, men blev i stedet sået med vårbyg, fortæller markedschefen.