Landmændene i Midt- og Vestjylland har i løbet af vækstsæsonen fået over dobbelt så meget nedbør til deres marker som landmændene på Vestsjælland, skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

Samtidig er det på de midtjyske landmænds marker, at den gennemsnitlige laveste lufttemperatur og færreste solskinstimer er målt i samme periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser data fra de over 1.000 FieldSense-vejrstationer, der er placeret på marker i hele landet.

- Det er rigtig interessant viden om vejrforholdene, som har stor værdi for de danske landmænd, da det er med til at forklare udbytte og kvalitet for en given afgrøde et givent sted i landet, fortæller Direktør i Danish Agro, Henning Fogh.

For samtlige vejrstationer gælder, at data året rundt indsamles hvert 10. minut og sendes til FieldSense, som Danish Agro er medejer af.

Dette giver de hidtil mest præcise data for vejrets udvikling og afgrødernes vækstbetingelser i vækstsæsonen fra 1. marts til høststart.

- Jordforhold og jordbearbejdning spiller naturligvis også en rolle for afgrødernes udvikling. Denne information har den enkelte landmand allerede adgang til, og det interessante er nu også at analysere de vejrparametre, der har indflydelse på både udbytte og kvalitet af de forskellige afgrøder. Eksempelvis bliver det spændende at se sammenhængen mellem mængden af solskinstimer i vækstsæsonen og olieindholdet i rapsen, forklarer Henning Fogh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høsten er godt i gang i hele landet, og selvom det endnu er for tidligt at vurdere mængden og kvaliteten af årets høst, er de målte vejrparametre gavnlig og interessant viden, skriver Danish Agro.

- Når vi kommer længere hen i høsten, bliver det spændende at se, hvordan de eksakte forskelle i eksempelvis temperatur og nedbør, som vi har målt, spiller en rolle for høstresultatet. Vi kan for eksempel ud fra vores vejrdata se, at Lolland er det område i landet, der har haft flest solskinstimer og højeste lufttemperatur i vækstsæsonen sammen med en høj jordtemperatur. Nedbørsmængden har samtidig været fornuftig, og dette fortæller os, at vi for eksempelvis hvede kan forvente en god kvalitet og højt udbytte, uddyber Henning Fogh om de foreløbige analyser af de omfattende vejrdata.