Der var høstvejr i dag i Nordjylland, men alligevel valgte 35 landmænd at bruge formiddagen på at se nærmere på skrælpløjning.

Selvom vejrudsigten sagde høst i dag i Nordjylland, fandt 35 landmænd og andre interesserede alligevel til demonstration af skrælpløjning, som Agri Nord afholdt hos Elsnab Landbrug I/S i Ulsted i Vendsyssel, skriver Agri nord i en pressemeddelelse.

De kan dog snart få brug for metoden, som er god til etablering af afgrøder, som for manges vedkommende er næste opgave i marken.

Skrælpløjning er en disciplin, hvor ploven indstilles til kun at pløje i halv dybde, så landmændene hurtigt kan få etableret deres efterafgrøder, især hvis de kan så efterafgrøderne i samme arbejdsgang.

- Det er især interessant her i Nordjylland, hvor det kan være svært at nå at etablere efterafgrøderne, siger økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

10 centimeter på en uge

Metoden gør, at efterafgrøderne etableres godt og kommer hurtigt i gang.

- Man får et godt såbed til efterafgrøderne, fordi man lige får iltet jorden og sat gang i omsætningen af planterester. Det betyder, at der frigives næringsstoffer som kvælstof, fosfor og kalium, der er god næring til efterafgrøderne, forklarer Thomas Vang Jørgensen.

De næringsstoffer bevares i jorden til forårets afgrøde, når efterafgrøderne pløjes ned inden den nye sæson.

I sidste uge havde Agri Nord etableret en forsøgsparcel med efterafgrøder, der var sået efter en skrælpløjning, og det var en tilfreds økologichef, der kunne vise 10 centimeter lange spirer frem ved dagens demonstration.

- Det er en meget interessant metode til etablering af efterafgrøder, siger han.

Skrælpløjning og såning i en arbejdsgang

Jens Iversen, der er både ekspert i indstilling af plove og forhandler af det spanske plovmærke Ovlac, demonstrerede skrælpløjning med en decideret skrælplov med både såudstyr og pakker, og han viste, hvordan man indstillede en almindelig plov til skrælpløjning.

Udover Ovlac-ploven findes der kun én anden plov på det danske marked, og det er en Kverneland-plov, som Farmas demonstrerede.

Både økologer og konventionelle landmænd kan bruge skrælploven til at etablere et godt såbed til efterafgrøder, men økologerne kan også bruge skrælploven som et værktøj til ukrudtsbekæmpelse.