Varde Maskinstation købte i februar en brænder til at tage ukrudtet både mellem og i rækker af løg og majs som et alternativ til radrensning. Brænderen er produceret af Envo-Dan. Det var verdens første gasbrænder til fremspirede afgrøder, og med en bredde på ni meter er det også verdens bredeste af slagsen.

- Brændingsmetoden hedder selektiv brænding, da den er koncentreret i rækkerne i fremspirede afgrøder, fortæller Ole B. Jensen fra Envo-Dan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen består af tre sektioner, der hver er tre meter brede. En er monteret i traktorens frontlift, mens de to andre er monteret på en bugseret vogn, som også rummer gastanken.

Forbruget af gas afhænger i sagens natur af mængden af ukrudt. Et udgangspunkt er et forbrug på cirka 30 kg gas pr. hektar, og gasmængden reguleres af hastigheden på traktoren.

I følge Ole B. Jensen kan majsen tåle brænding af ukrudt, selv om majsen er kommet op i 50 centimeters højde. Det er især økologerne som kan høste fordele med brænderen, fordi vinduet for at bekæmpe ukrudtet dermed er længere.

Lovende start

På Varde Maskinstation har man ganske lang erfaring med brænding af ukrudt med gas. I 2005 fik man den første gasbrænder leveret fra Envo-Dan, og nu har maskinstationen høstet de første erfaringer med den nye 12-rækkede brænder til løg og majs.

Maskinfører Johan Byg Olesen fra Varde Maskinstation har kørt med brænderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den tager det ukrudt, som den skal, og den bruger ikke nær så meget gas som den gamle gjorde, fordi den brænder med hver sin brænder ind mod selve stilken på majsplanten og brænder ukrudtet væk under planten.

- Til at starte med var vi ude at brænde hos en økolog, der havde sået majs i kartoffelkamme og derefter hyppet dem. Her kørte vi kun med den forreste brænder, fordi det passede bedst til rækkerne. Planterne var mellem fem og ti centimeter høje, og resultatet blev godt.

- Vi kiggede på det cirka tre uger senere, og det lignede faktisk en mark, som var blevet sprøjtet. Kun cirka 15 hektar var ikke blevet brændt. Der var godt nok ild, men den brændte ikke som den skulle. Det er lidt en gåde for os. Men det er ikke et problem, der er kommet igen, fortæller Johan Byg Olesen og fortsætter:

Kørte i fuld bredde

- Torsdag og fredag den 2. og 3. juli var vi ude at brænde cirka 16 hektar majs, og her kørte vi i fuld bredde på ni meter. Planterne var 20-30 cm høje, så vi hævede brænderen lidt mere op fra jorden. Majsen kan jo sagtens tåle varmen. Faktisk kan vi brænde i majs, der er op til 50 centimeter høje, og i denne højde begynder rækkerne jo også at lukke, forklarer Johan Byg Olesen.

Hans konklusion efter de første kørsler er, at brænderen er kommet til at fungere godt efter nogle få opstartsvanskeligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det vil der jo altid være med noget, der aldrig har kørt før, siger Johan Byg Olesen.

I den kommende tid skal Varde Maskinstation efter al sandsynlighed også på besøg hos en konventionel planteavler, der ønsker at se brænderens virkning på et stykke af en JB4-majsmark.

- Han har slukket sprøjten i 36 meter, og så skal vi som et forsøg brænde det område for at kunne sammenligne resultatet mellem sprøjtning og brænding, siger Johan Byg Olesen og tilføjer, at det i så fald bliver første gang, at Varde Maskinstation skal tilbyde noget sådant til en konventionel avler.

Forbud skaber interesse

Og det bliver måske ikke sidste gang. For siden februar har det jo været forbudt at bruge Reglone til nedvisning og vækststandsning af kartoffelplanter. Det har tvunget konventionelle kartoffelavlere til at tænke i nye baner, og det har Ole B. Jensen kunnet mærke.

- Brænding har jo længe været et alternativ til Reglone, men indtil nu har jeg kun solgt brændere til økologiske kartoffelavlere. Men i foråret solgte jeg to af de store brændere til konventionelle kartoffelavlere på Sjælland og på fyn, og her i forrige uge solgte jeg to mere til et par meget store kartoffelavlere i Jylland, siger Ole B. Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette er dog en anden type brænder end Varde Maskinstations rækkebrænder, idet denne er en såkaldt bredbrænder.

- Hvor rækkebrænderen er indstillet til rækker og til at tage ukrudtet nede ved jorden, tager bredbrænderen hele fladen oppe over kammen, forklarer Ole B. Jensen.

Han forventer i de kommende uger at modtage tilbagemeldinger fra de nye konventionelle kunder om deres erfaringer med maskinerne.