Høsten er en fest på Emmelev A/S i Otterup på Nordfyn i disse dage. En stor del af den raps, der bruges i produktionen af biodiesel og proteinrige foderkager, bliver dyrket på de nordfynske marker, og i høsten ruller det ene læs efter det andet hen over brovægten og ind på lageret, skriver Emmelev i en pressemeddelelse.

Landmændene henter en gevinst ved selv at levere direkte fra marken, og medindehaver Morten Simonsen på Emmelev A/S kvitterer med pølser og svinekød fra grillen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmændene vil gerne levere gode og tørre læs med raps, og derfor er det her ved aftenstid, vi får et stort ryk-ind. Der bliver så mulighed for at få stillet sulten og få en god snak, inden arbejdet igen kalder, siger Morten Simonsen.

Han er glad for at være en del af den gode stemning - i år er der tilfredshed med vejrudsigten, mens udbytterne typisk er gennemsnitlige med et lille minus som følge af et vådt efterår.

Vårbyg: Aldrig set før

Jørgen Femhøj Christensen har taget turen fra Vigerslev ved Søndersø og afleverer et læs raps fra naboen, som han arbejder sammen med om markdriften. Han har trappet lidt ned og lejet slagtesvinestalden ud, men han driver fortsat de 100 hektar, heraf 18 hektar med raps:

Jørgen Femhøj Christensen er tilfreds med resultaterne indtil nu:

rich-media-3
Jørgen Femhøj Christensen. Foto: Emmelev.

- Vi hentede otte ton pr. hektar i vårbyg, og det har jeg trods alt aldrig prøvet før, så betingelserne har været gode. Til gengæld er jeg mere spændt på rapsen, fordi der var problemer med at etablere afgrøden i efteråret, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er første læs. Vi prøvede at køre i rapsen ved middagstid, men da var vandprocenten oppe på 11%, så vi stoppede. Senere på dagen faldt vandprocenten til under 9%, og så kørte vi, siger han.

Han kan ikke være utilfreds med resultaterne af de prøver der bliver taget. Olietørstofprocenten er på 49,4%, og vandprocenten siger 7,7%, viser den opgørelse, som Morten Simonsen henter ud fra måleudstyret.

Rapsdyrkeren er forsøgsvært

Med omkring bordet er også Lars Langskov Nielsen fra Lykkeslund ved Uggerslev. Han driver planteavlsselskabet Fiona Agro samme med en kollega, og skal i år høste 1.900 hektar, hvoraf de 350 hektar er med raps.

rich-media-5
Lars Langskov Nielsen. Foto: Emmelev.

Lars Langskov Nielsen er engageret rapsdyrker, og han er vært for forsøg med rapssorter med 10-12 parceller udført af Bayer A/S. Udover det omfattende markbrug har han en produktion af smågrise med 1.200 søer, leverer 16.000 slagtesvin, har et biogasanlæg med en produktion svarende til energiforbruget i 2.200 husstande samt landbrugsaktiviteter i Polen.

Flere pletter i markerne

Sammen med en elev leverer han denne aften rapsfrø til Emmelev A/S og får tid til en grillpølse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har pletter i markerne efter et vådt tidligt forår, og vi har pletter efter en tørkeperiode fra midt i marts og to måneder frem. Det kunne godt have været koordineret bedre, men det er vilkårene og påvirker udbytterne. Ellers må vi ikke klage over vækstsæsonen, siger Lars Langskov Nielsen, som har noteret, at 2020 har budt på en sjælden pause på omkring 14 dage i høsten. De tidligt såede vinterafgrøder nåede at komme godt i gang, mens resten er forsinket.

- Vi nyder godt af sortforsøgene, selvom det også giver ekstraarbejde. Vi bruger hele tiden de nyeste sorter for at undgå resistens i forhold til svampebekæmpelse, og vi henter god viden fra de eksperter, der er en del af forsøgene. Det er en god læringsproces for mig og min driftsleder, siger Lars Langskov Nielsen.

Resten kommer nu

For Morten Simonsen er aftenen et udtryk for nærhed. Råvarerne dyrkes på markerne på Nordvest- og Nordfyn og over til Kerteminde, mens foderkagerne leveres til kvægbrugere på store dele af Fyn.

Midt om aftenen gør han klar til at lukke og slukke efter en lang arbejdsdag. Han kan glæde sig over, at 35-40 procent af rapsen fra lokalområdet er i hus - resten kommer inden for en uge, hvis ellers vejrudsigten står til troende.