Brødrene Carsten og Anders Dahl, som tilsammen udgår CA Dahl, er specialister i skårlægning. Især skårlægning af raps, som de gør jeg to maskiner i den korte sæson, som rapsskårlægning nu engang er. Men i år har sæsonen været kortere end normalt.

- Jeg vil tro, at vi har skårlagt det halve areal i forhold til normalen, fortæller Anders Dahl fra førersædet på den hjemmebygget 28 fods skårlægger, som i år har 13 års fødselsdag. Med sig i førerhuset har han døtrene Nanna og Gry, som er med på den måske sidste skårlægger-tur i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Den 28 fods skårlægger lægger et fire meter bredt skår - passende til en 15 fods pick-up.

Anders Dahl fortæller, at der er mange faktorer som har haft indflydelse på det lave raps-areal i 2020:

- Der er slet ikke sået nær så mange raps, som normalt. Det våde efterår gjorde, at mange opgav rapssåningen, og mange af de raps som blev sået, måtte sås om senere, da såbedet simpelthen var for vådt og for dårligt. Desværre er der også mange, som ikke overvintrede, og med en kort frost-periode i maj, så er mange af de raps, som stadig står meget små planter, og derfor kan skårlægningen godt være en udfordring.

Helt anderledes så det ud sidste år, hvor der næsten var rekord i antal hektar, som brødrene fik skårlagt med henholdsvis den 28 fods maskine samt en ældre 18 fods maskine.

CA Dahl skårlægger i et forholdsvis stort område fra Aalborg i nord til Aarhus i syd.

rich-media-3
På den måske sidste skårlægger-dag i 2020 havde Anders Dahl døtrene Nanna og Gry med i kabinen.

Skårlægge eller ej?

Det tilbagevendespørgsmål hvert år, om rapsen skal skårlægges eller ej, vender vi på Maskinbladet senere på sæsonen, hvor vi kigger nærmere på fordele ved skårlægning og direkte høst - og allerede nu kan vi afsløre, at fordele ved høst af skårlagte raps er ret mange. Det skulle gerne kunne give et godt grundlag for strategivalget om skårlægning af raps eller ej i sæson 2021.

rich-media-5
Skårlægning eller ej? Følg med senere på året i Maskinbladet.