Hos Mejnerts Landbrug er man godt i gang med høsten af vinterrug, som dog er mærket af tørken i maj.

I det vestlige Sjælland hos Mejnerts Landbrug blev uge 30 samtidigt startskuddet for høsten af vinterrug. Der er tale om brødrug, som bedriften bruger til egen melproduktion i selskabet Mejnerts Mølle, som er en del af Mejnerts Landbrug.

- Vi høster lige nu med 18 procent vand, fortæller Kasper Mejnertsen, som er medindehaver af Mejnerts Landbrug, som han driver sammen med broderen Peter Mejnertsen, hvor de er anden generation på bedriften, som de hver ejer 2/3 dele af, mens den sidste tredjedel ejes af faderen Niels Mejnertsen

- Vores far tager sig eksempelvis af kartoflerne, hvor vi dyrker 140 hektar spisekartofler, udaf den samlede planteavl på 1.400 hektar, fortæller Kasper Mejnertsen.

rich-media-1
Der dyrkes 1.400 hektar med planteavl på Mejnerts Landbrug.

Kornet er mærket af tørken

Man begyndte med høsten af rug i mandags, og på de første 11 hektar lå udbyttet på 4,5 ton med 20 procent vandindhold.

- Vi har et fem års gennemsnit på 5,8 ton, så høsten i år er noget under gennemsnittet, må man sige, men vi har også været mærket af tørken i maj, fortæller den sjællandske landmand og påpeger, at han er lidt spændt på at se, om resten af rugen giver mere.

- Lige nu høster vi rugen på den lettere jord, og jeg er lidt spændt på, om det vand der kom senere på året, har været med til at give en bedre kernefyldning på nogle af de andre marker, fortæller han.

- Generelt står rugen tyndere i år, og man ser også, at specielt den mark vi står I her, slet ikke har problemer med ukrudt, så det kunne godt tynde på en tørke.

rich-media-2
Den ene af bedriftens to Lexion-mejetærsker igang med høsten af rug. Den anden maskine kørte samtidigt i rapsen.