Det har været en ekstrem våd og varm vinter. Derfor har der været store mængder spildevand, der er udledt til vandmiljøet. Dette spildevand indeholder store mængder fosfor.

Fosfor giver en tidlig opblomstring af alger, og det har en meget stor påvirkning på iltsvindet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spildevand står for omkring en tredjedel af fosforudledningen. En tredjedel er opløst fosfor som kommer fra alle arealer blandt andet moser og våde enge. Endelig kommer en tredjedel fra brinkerosion i åerne. Den fosfor, der bruges i landbruget i dag, har derfor meget lille betydning for vandmiljøet.

Danske renseanlæg er i en langt dårligere kvalitet, når det gælder rensning af fosfor end i andre lande i Østersøområdet.

Man kunne uden problemer sænke fosforudledningen fra spildevand i Danmark med mere end 90 procent. Dette kræver dog, at man ændrer kravene for spildevand anno 1989.

Spildevandsprojekter

Det ville blot kræve investeringer i spildevandsprojekter, der skal teknologisk udvikles.

Kommunerne er økonomisk udfordret, da staten ikke vil give deres opbakning til at kommunerne afsætter penge til at kunne forbedre deres rensning af spildevand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målinger viser, at spildevand fra København har et højt fosforindhold. Det viser sig også at være et problem i mange kommuner rundt om i landet - det må og skal der gøres noget ved!

Så kom i gang med at rense spildevandet bedre og stop for de mange udledninger af urenset spildevand, så vil vandmiljøet få det bedre.