Vissenbjerg.

Høstsæsonen nærmer sig med hastige skridt, og hvis man vil sikre sig optimale udbytter, skal man være særdeles opmærksom på, om der er behov for en sidste behandling, før afgrøderne skal høstes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lyder opfordringen fra Kirsten Larsen, chefkonsulent i Velas Planteavl i Vissenbjerg, i en pressemeddelelse fra Velas.

- Der er ingen tvivl om, at de sidste sprøjtninger her giver et bedre udbytte og en bedre bundlinje, hvis der er behov for det, og man behandler rettidigt. Især i specialafgrøder som hestebønner, spinat og ærter kan der være både lus og svampe, man skal være opmærksom på, siger Kirsten Larsen og peger på, at løbet er kørt for korn og raps - her er der langt hen ad vejen ikke længere behov for behandlinger.

Hun understreger, at man skal holde markernes tilstand op mod de skadetærskler, der ligger for de respektive afgrøder, førend man sprøjter. Eksempelvis skal man holde øje med hestebønnerne og sprøjte, hvis man konstaterer chokoladeplet.

- Lige nu anbefaler vi, at man jævnligt går en tur i marken og sikrer sig, at afgrøden står, som den skal, og at den kan holde til høst. Hvis eventuelle svampeangreb eller skadedyr overstiger skadestærsklerne, skal man skynde sig at få behandlet, siger hun.

Ingen behandling rammer kvaliteten

Får man derimod ikke sprøjtet, selvom behovet er der, kan det både gå ud over en del af udbyttet og kvaliteten af afgrøden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er langt inde i sæsonen, så lus eller svampe vil ikke kunne tage hele afgrøden nu. Men det vil ramme udbyttet og kvaliteten af afgrøden. Og det er jo ærgerligt at have passet sine marker siden foråret og så pludselig snuble her på målstregen, siger Kirsten Larsen.

Få et overblik over høsten

Høstperioden er som bekendt den absolut travleste tid på året, fordi der skal styr på alt fra selve høsten til etablering af efterafgrøder og markplanen for det kommende år.

- Derfor anbefaler vi også, at man i disse uger får gjort sit forarbejde ordentligt og forberedt sig, førend medarbejderne går på ferie, og høsten står for døren, siger Kirsten Larsen og fremhæver en planteavler, der havde sat en medarbejder til at lave en liste over samtlige opgaver, som skulle klares frem til udgangen af august, herunder også timeantal på de enkelte opgaver. Herefter blev der prioriteret og skaffet ekstra hjælp i den travle periode.

- Det er jo et stort arbejde at lave sådan en liste, og det kan også være, at man kan nøjes med mindre. Men overblikket er bare alfa omega i denne tid, og vi ser fra tid til anden, at nogle landmænd bliver overrasket af forskellige opgaver, der pludselig dukker op og skal løses, slutter Kirsten Larsen.