Martin Knudsens hybridvinterbyg står skarpt på marken ved Otterup på Fyn, og han vurderer, at de skal høstes mellem den 20. og 30. juli, skriver Syngenta i en pressemeddelelse.

Netop hybridsorterne har været en fast del af Martin Knudsens markplan i tre år, da de klarer udfordringerne i marken bedre, end de normale linjesorter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er simpelthen fortsat med hybrider, på baggrund af historikken i marken, hvor de har klaret sig meget godt. Vi har fokus på meget tidlig etablering, og det betaler sig for os at bruge hybridvinterbyg i vores sædskifte, fordi vi har udfordringer med rajgræs. Her har hybriderne vist sig at lukke godt af for græsukrudt i bunden af afgrøden, fortæller Martin Knudsen, der har planteavlsbedriften Kærsgaard I/S ved Otterup.

Kærsgaard I/S dyrker i alt 300 hektar afgrøder, hvoraf 30 hektar er hybridvinterbyg af sorten Jettoo forædlet af Syngenta. Martin Knudsen har vinterbyg som forfrugt til tidlig vinterraps, og det er bevidst, at han vælger sorter, der skal sås tidligt.

- Vi gør det for at holde vores omkostninger nede. Ved at etablere tidligt kan vi spare frø, og det kan være muligt at spare en tur med sprøjten, i forhold til mangan, fordi de når op inden det våde efterår overtager, og ikke er så manganfølsomme som andre sorter, siger Martin Knudsen.

Kan forlænge høst og så-periode

En anden egenskab ved at dyrke hybrider er robustheden under ekstreme vejrforhold. På trods af det meget våde efterår i 2019, står Martin Knudsens hybridvinterbyg tæt, og han forventer et udbytte i stil med sidste år - cirka ni tons per hektar.

- Den har klaret det våde efterår rigtig godt og kom god fra start med en fin vækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at etablere vinterbygsorter som er egnet til tidlig såning i marken forlænger Martin Knudsen både så- og høstperiode. Noget han er meget glad for, skriver Syngenta i pressemeddelelsen.

- Hybriderne er de eneste, der skal sås og høstes på det tidspunkt, så vi kan forlænge vores så- og høstperioder. Det er bare ideelt at have en hel måned, at dele perioden over, så tingene ikke klumper sig sammen, og vi skal køre dag og nat, fortæller Martin Knudsen.