I år har den våde vinter og det kolde forår minimeret behovet for vækstregulering i marker over store dele af landet, skriver velas i en pressemeddelelse.

Det fortæller Anders Østergaard Sigersted, planteavlskonsulent hos Velas i Vissenbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser lige nu, at vinterens og forårets vejr har medført en form for naturlig vækstregulering i kraft af, at planternes vækst har været i dvale og dermed mindsket risikoen for lejesæd betydeligt. Derfor er det i grove træk heller ikke nødvendigt at være så ivrig efter at vækstregulere, som man ellers ville være på denne tid af året, siger Anders Østergaard Sigersted.

Hold igen i stærke sorter

Han peger på, at behovet for vækstregulering langt hen ad vejen handler om sorterne i år.

- Som tommelfingerregel er der ikke behov for at vækstregulere marker med god stråstivhed, og som ikke er så kraftige i væksten. Det kan eksempelvis være Torp eller øvrige sorter, som er meget stive i strået, siger han og fortsætter:

- Men omvendt er der ingen tvivl om, at man kan være nødt til at gøre noget, hvis man har marker, som er kraftige, og som ikke er tolerante over for lejesæd. Er marken sået tidligt, og er der i foråret startet ud med en større mængde gødning fra starten, vil risikoen ligeledes være øget for lejesæd, siger Anders Østergaard Sigersted og understreger dermed, at selvom risikoen for lejesæd og dermed behovet for vækstregulering er ualmindelig lavt i år, så er det nødvendigt, at man går en tur i markerne for at se, om der er behov for at køre ud.

rich-media-2
Anders Østergaard Sigersted, planteavlskonsulent hos Velas. Foto: Velas.

- Man skal passe på med at skære alt over én kam, så derfor siger vi, at man skal se markerne an i disse dage. Det er hovedsageligt i hvede og rug, hvor der kan opstå behov for regulering. Eventuelt kan man køre med nedsat dosis, hvis behovet viser sig. Men det er vigtigt, at man ikke regulerer, hvis ikke der er et reelt behov for det - det kan stresse planten unødigt og gå ud over væksten, siger Anders Østergaard Sigersted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slå to fluer med et smæk

Planteavlskonsulenten anbefaler også, at man i samme ombæring får behandlet for svampesygdomme, hvis man alligevel er ude for at vækstregulere og har konstateret sygdomme i planterne.

- Hvis man finder rust på de nederste blade, så anbefaler jeg klart, at man alligevel får svampemidlet med i tanken. Det er en minimal udgift, og det kan virkelig redde meget af udbyttet. Sidste år så vi jo, at der var katastrofale følger i de marker, hvor man ikke fik behandlet tidligt. Så tag ved læring af historikken. Han understreger dog samtidig også, at man ikke skal sprøjte i blinde.

- Er der ikke synlig svampevækst, og har man i forvejen modstandsdygtige sorter, så undlad det. Vi skal ikke sprøjte for enhver pris, siger han.