En stor svineproducent med masser af lagerplads og en kreds af mindre planteavlere i nabolaget har i årevis handlet korn uden om foderstofkompagniet.

Ikke alt korn går gennem foderstofkompagniet. Intet nyt i det, men i Fjerritslev-området har handelen mellem naboer udviklet sig til næste trin. Svineproducent Michael Møller har for 200.000 kroner købt en brovægt med tilhørende scanner og software for at gøre det ekstra nemt for naboerne at komme af med deres korn.

Salget sker hvert år i høsten, hvor en halv snes mindre planteavlere finder det mere fordelagtigt at afsætte deres korn direkte til Michael Møller. Handelen har fundet sted gennem et par årtier med økonomiske fordele for begge parter. Sælgerne får samme pris som hos foderstoffen, men skal ikke betale for hverken rensning eller tørring. Den udgift tager køberen på sin kappe, men omkostningerne hertil er i realiteten ikke eksisterende.

Handelsmodellen bakkes op af Nicolai Skjoldemose Johansen fra rådgivningsfirmaet Agromarkets. Han anbefaler, at man kigger bag om kontraktprisen med foderstoffen og tager nabohandel med i sine fremtidige overvejelser, for der kan være penge at tjene for begge parter.

Læs hele artiklen i næste udgave af Agro, der udkommer Store bededag den 8. maj.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce