Ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation er bier og andre bestøvere en nødvendighed for Europas samlede fødevareproduktion. Men bierne i Danmark er truede af pesticider og mangel på mad. Det får nu føtex til at donere blomsterfrø til 250 danske økologiske landmænd.

Der findes 288 forskellige arter af vilde bier i Danmark, og de har stor betydning for bestøvningen af vores afgrøder, skriver Føtex og Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse. Men de vilde bier har det svært. I de seneste år er der sket en tilbagegang i antallet af de vilde bestøvere i Danmark, især blandt bierne. De er blandt andet truet af mangel på føde og af landbrugets pesticider.

Det har fået Føtex til at gå sammen med Økologisk Landsforening i en national indsats, der skal hjælpe bierne. Føtex donerer millioner af blomsterfrø, som Økologisk Landsforening uddeler til 250 økologiske landmænd. På den måde kan hver landmand så 1000 kvadratmeter blomsterstriber på egen jord. Det giver samlet omkring en kvart million kvadratmeter blomster, der bliver til ny føde for bier og andre bestøvere. Initiativet skal styrke bierne og i sidste ende også forsyningssikkerheden af mange fødevarer. Det fortæller Karin Helene Sommer, Head of Marketing i føtex.

- Hvis vi mister bierne, mister vi mange af de dagligvarer, vi kender. Det gælder ikke kun honning, men også sunde fødevarer som frugt, bær, visse grøntsager, nødder og frø. Uden bierne kan de mange fødevarer ikke gro, og det kan i sidste ende true vores forsyningssikkerhed. Derfor er det helt naturligt for os at donere blomsterfrø i samarbejde med Økologisk Landsforening, så vi kan give bierne de bedste levevilkår, fortæller Karin Helene Sommer.

Red bierne

Blomsterfrøene til landmændene er ikke det eneste initiativ, der skal give bierne mere mad. I projektet Red bierne - Vælg økologi, som er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug, vil der blive uddelt 30.000 gratis poser med blomsterfrø til danskere i føtex-butikker landet over. Det fortæller Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi er glade for, igen i år, at kunne gøre en indsats for bierne sammen med føtex, de økologiske landmænd og danskerne. Sidstnævnte får i år 30.000 poser blomsterfrø, så de også kan være med til at hjælpe bierne ved at så blomster i haver og altankasser. Samtidig opfordrer vi danskerne til at vælge økologisk. Naturen omkring de økologiske arealer er renere og rigere på blomster til bierne. Det skyldes især, at de økologiske landmænd ikke bruger syntetiske pesticider, siger Helle Bossen.

Ifølge Økologisk Landsforening anvendes der ikke syntetiske pesticider i den økologiske landbrugsproduktion, og ved at vælge økologiske fødevarer er man derfor med til at sikre en ren og rig natur med flere blomstrende planter - og dermed mere mad til bierne.

Men du kan også gøre andre ting, fortæller Helle Bossen.

- Hver en blomst tæller. Man kan lade græsset gro, lave et bo til bierne, og man kan endda gå ind og spille et spil på madtilbierne.dk, hvor man vinder for bierne. For hvert vundet spil sår en økologisk landmand 1 kvadratmeter blomster, fortæller Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening

Sådan kan du hjælpe bierne:

- Støt en ren og rig natur med mere mad til bierne ved at vælge økologiske fødevarer.

- Så blomster i din have eller altankasse.

- Slå din græsplæne sjældnere og lad evt. et stykke af haven ligge uberørt. Det giver plads til flere planter og blomster, som bierne kan trække nektar fra.

- Bierne mangler ikke bare mad, men også levesteder. Du kan hjælpe ved at bygge et bihotel af eksempelvis mursten, træ eller hønsetråd.