Planteavlskonsulent ved Velas fortæller, at majsen nogle steder allerede bliver stået, men det er nok lidt for tidligt, mener han.

Såningen og forårsarbejdet flyver afsted på de fynske marker. Med de varmere grader vi får nu, bliver det også muligt at få bekæmpet græsukrudt i vintersæden med Broadway, Cossack og Atlantis, fortæller planteavlskonsulent hos Velas, Lennart Banke.

- Der bliver meldt om gode såbed, men tungt at trække afsted i. Vi kan se de steder, der bliver forårspløjet og dybdeharvet er det våd klæg jord, der kommer op, så det er vigtigt ikke at rode dybere end højst nødvendigt, siger Lennart Banke.

De første landmænd på Fyn, der startede med at så for omkring tre uger siden har nogle steder fået lavet lidt noget sjusk, mener han. Planteavlskonsulenten kalder det naboeffekten. Når først den ene nabo er startet med forårsarbejdet, så smitter det, så næste nabo for forårsstress og skynder sig i marken. Men man skal altid tjekke op på mine egne forhold og tage stilling lokalt ud fra egne marker.

- Men generelt ser det ud til at der bliver lavet en god etablering rundt omkring, siger Lennart Banke.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Pas på dæktryk

- Det er stadig meget vigtigt at have fokus på dæktryk ved alle arbejdsopgaver. Og man skal overveje om det er nødvendigt at tromle, og eventuelt kun på bakkerne. Især her skal man også få dæktrykket ned, da det tydeligt ses både visuelt og på udbyttet, hvis der sker trykskader i vårbyggen, siger planteavlskonsulenten.

Han anbefaler, at man får tjekket sådybden nogle ekstra gange, da det gode såbed, kan gå over i lidt tungere på grund af fugt og derfor give en anden sådybde. Sådybden skal gerne ligge på 3-4 centimeter for vårbygs vedkommende.

Tidlig majs

Nogle steder på Fyn er man begyndt at så majs.

- Vi hører om de første majs bliver sået nu. Det er til den tidlig side og med kold jord. Så det bliver spændende at følge, og se om majsen kommer godt fra land, eller den vil starte langsomt og ikke vinde noget på den tidligere såning, siger Lennart Banke.

- Generelt er der sået meget på Fyn i disse dage, og ved slutningen af ugen vil der ikke være meget tilbage, hvis ellers vejret holder, og man ikke vælger og holde påske i stedet, siger planteavlskonsulenten.