Hos siloproducenten Sukup Dancorn i Hedensted var der lagt op til en spændende fagdag for økologiske landmænd, da virksomheden torsdag formiddag havde inviteret til oplæg fra landmænd, virksomhedsrundvisning og et par frankfurtere med brød ved middagstid til at stille mavens appetit. Og folk mødte talstærkt op.

- Jeg er glædeligt overrasket over den store interesse for arrangementet, sagde direktør for Sukup Dancorn, Jens Erik Iversen, da det stod klart, at det skulle tages flere stole i brug, end dem der var sat ved bordene. Der var tilmeldt cirka 60, mens mere end 70 mødte op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af initiativtagerne bag arrangementet var Thomas Kjærsgaard, der er økologisk landmand ved Hammrum. Han ejer samtidig Hammerum ServiceCenter, der forhandler den svenske såmaskine og renser System Cameleon. I hans oplæg til tilhørerne kom det da også til at handle om maskinen, men i lige så høj grad om hans erfaringer med rækkedyrkning af korn. Han har selv haft udfordringer med den økologiske drift, men har fundet ud af, at det bliver lettere med den rette planlægning og udstyr.

- Du skal have en strategi for ukrudtsbekæmpelsen. Vinduet for at du rammer den rigtige dag, er lille, og derfor skal vi rækkerense. Vi kan ikke muligheden for at reparere med kemi ude i marken som de konventionelle, sagde han.

Fokus på opbevaring

Ole Laustsen, der er salgschef ved Sukup Dancorn var den næste, der holdt oplæg. Han gennemgik de forskellige løsninger for tørring og opbevaring af korn.

- Jeg har set, at der kan blive sat meget over styr, og det er ærgerligt at se, at der er noget, der går til på lager, sagde han.

Han gjorde opmærksom på, at der virkelig er noget at arbejde med, når høsten er kommet i hus. Nedkøling, tørring og kondens på både ydersiden af en silo og i toppen af stakken virkelig kan give tab for hundredtusindvis af kroner. Spireevne, marksvamp og lagersvampe var blot nogle af de ting, han kom ind på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk at fodre marken

Ole Jacobsen, der er økologisk landmand og planterådgiver gav også sine bud på, hvorfor efterafgrøder er meget vigtige ude på marken. Han sammenlignede marken med dyr, som det heller ikke dur at forsømme.

- Vi skal fodre jorden på samme måde, som vi fodrer dyr. Vi ville jo heller ikke stoppe med at køer i otte måneder. Så ender det i hvert fald i en politianmeldelse, sagde han.

En af hans pointer var også, at man skal lade efterafgrøderne klare arbejdet i marken, med henvisning til, at det er dem der styrker jorden med kvælstof og sørger for at bekæmpe udkrudtet i marken.