Det milde vejr i vinter betyder, at ukrudtet allerede er i vækst. I marker, der ikke er sprøjtet i efteråret, er det vigtigt snart at få overblik over ukrudtsarter og mængde af ukrudt. Bekæmpelsen skal ske, så snart der ikke er risiko for tilbagefald med frostperioder, og så snart markerne bliver farbare efter den megen nedbør. Især hvis der er græsukrudt i marken er tidlig bekæmpelse vigtig. Til trods for at mange marker er ubehandlede, virker ukrudtstrykket og ukrudtets størrelse ikke så voldsomt, som det kunne forventes efter en mild vinter, skriver Seges Landbrugsinfo.

I efterårsbehandlede marker er opnået en høj effekt på ukrudtet, og disse virker på nuværende tidspunkt meget rene for ukrudt. I marker med stor bestand af græsukrudt findes dog allerede nu en del græsukrudt - dog i en mere moderat størrelse end forventet efter en mild vinter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Behovet for opfølgning afhænger meget af såtid og ukrudtsbestand. Det er vigtigt i tidligt såede marker med en vis bestand af græsukrudt at være klar til en tidlig sprøjtning, så snart markerne bliver farbare. En tidlig indsats mens græsukrudt endnu er småt har over de senere år vist sig mest effektiv. Senere må det vurderes om der er behov for supplerende opfølgning mod tokimbladet ukrudt.

Beskeden ukrudtsbestand

I senere såede marker og marker med en beskeden ukrudtsbestand, kan en eventuel opfølgende sprøjtning afvente, om der sker fremspiring af snerlepileurt, vejpileurt eller måske hundepersille i april - begyndelsen af maj. Det er dog vigtigt at vurdere, om der for at imødegå kålbrok er behov for tidligt at bekæmpe spildraps. DFF har god effekt mod helt små spildraps i efteråret, men mister hurtigt effekten når planterne begynder at få løvblade. I marker behandlet med Mateno Duo eller Express i efteråret, er der god effekt på spilraps, skriver Landbrugsinfo.

Rajgræs og rapgræs

Rajgræs og almindelig rapgræs er blandt de ukrudtsarter, der ofte er utilstrækkeligt bekæmpet i efteråret. Bekæmpelsen af agerrævehale skal normalt også suppleres om foråret for at undgå opformering. Det samme gælder vindaks, når der er anvendt forholdsvis lave doser af Boxer om efteråret. På arealer med meget enårig rapgræs kan det være nødvendigt med en ekstra indsats, selv om der er sprøjtet med god effekt om efteråret. Netop i år ses mere enårig rapgræs end normalt pga. det meget våde efterår/vinter særligt i den vestlige del af Danmark. Hejrearterne kan ikke bekæmpes om efteråret, så de skal altid bekæmpes tidligt om foråret. Væselhale er forhåbentlig bekæmpet effektivt om efteråret, ellers gælder det om at være meget tidligt ude for at hæmme væksten af væselhale mest muligt.

Burresnerre, fuglegræs, kamille, storkenæb, valmue og kornblomst er oftest de arter, som udløser en opfølgende sprøjtning om foråret. Agerstedmoder og ærenpris er forhåbentligt godt bekæmpet med DFF i efteråret, idet mulighederne for yderligere bekæmpelse om foråret er begrænset til relativ høje doser af Ally og andre metsulfuron-midler. Læs mere ukrudt i vintersæd på Landbrugsinfo.