Anders Kronborg, fødevareordfører Socialdemokratiet, kom til stormødet i Brædstrup med en hilsen fra miljøminister Lea Wermelin, der har bedt Kronborg repræsentere regeringen ved stormødet om udfordringer med oversvømmelser.

- Jeg har flere gange besigtiget området ved Ribe, der er alvorligt oversvømmet. Ikke alle politikere har taget denne problematik til sig og set på klimatilpasningerne bredt. Jeg kommer med en konkret hilsen fra ministeren, som i øjeblikket forbereder arbejdet til en nationalstrategi for klimatilpasning. Jeg vil opfordre til brede løsninger og undgå de klassiske Christiansborg-drillerier, sagde Anders Kronborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortalte, at regeringen har afsat 200 millioner kroner hvert år frem til 2030 til klimainitiativer.

- Vil lige minde vores kommunalbestyrelser om, at de har ansvaret for vandløbene, sagde Anders Kronborg.

Alle de fremmødte politikere: Kristian Thuelsen Dahl (DF), Erling Bonnesen (V), Anders Kronborg, (Soc.) og Hanne Roed (R) regionsrådet Midtjylland er enige om at løse vandudfordringerne i fællesskab.

Byerne også ramt

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti.

- Hvordan får vi by og land til at have større forståelse for hinanden? Nu mærker byerne også udfordringer med vandet. Hvordan står vi sammen om at løse disse klimaudfordringerne? Vi har sat regeringen stævne 11. marts til et hastemøde for at drøfte, hvordan vi i fællesskab kan løse vandudfordringer. Hvordan kan vi revidere vandløbsloven, og leve op til ønsker om at få vandet til at løbe væk hurtigere. Vi kommer i DF med et forslag om at finansiere klimatiltag og tilpasninger med indtægterne fra olie- og gasproduktion fra Nordsøen og putter pengene i en klimapulje, sagde Kristian Thulesen Dahl på stormødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

90 mandater

Erling Bonnesen (V) deltog i mødet og opfordrede til at finde fælles løsninger.

- Det er fuldstændig vildt lige nu. Se på Svostrup Kro, se på Odense Å, der gror træer midt i åen lige nu, og om sommeren kan man dårligt sejle med de små kanoer. Det er helt galt. Nogle spørger mig: Hvorfor gjorde I ikke noget ved det, da I sad i regering. Der skal nu engang 90 mandater til, før vi kan få gennemført tingene, sagde Erling Bonnesen.

Han peger på dobbeltprofil vandløb som en del af løsningen med vandmasserne.

- Vi er klar til forhandlinger med forslag til løsninger, sagde Erling Bonnesen.

Debat

Under debatten rejste mange sig op i salen ogmgav udtryk for frustration over vandmasserne. Nogle gav udtryk for, at de føler sig som sorteper, der står tilbage med problemerne. Andre gav udtryk for, at det handler om at ændre vandløbsloven, mens en anden stillede spørgsmåltegn ved, om vandløbsloven nu også er så ringe endda, det handler måske bare om at bruge loven rigtig, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Bojsen, landmand, Sønderjylland:

- Vi trænger til at blive hørt. Nok er nok. Vi er kommet langt over mål. Vores politikere kan slet ikke hamle op mod embedsmændene. De mener ikke, det er noget problem: Det kan naturen sagtens klare, siger de, sagde Peter Bojsen og fik klapsalver fra salen.

Han har besøgt forskellige sluser, blandt ved Kongeåen og ved Ribe, hvor han har observeret store problemer med alt for meget vand.

Ekstremt vejr

Rikke Krogshave Laursen, Seges, var inviteret til at fortælle om; hvad er årsagen til oversvømmelserne, og hvad er løsningen på vandproblemerne.

- Vi står lige nu i en helt ekstrem situation. I år har vi fået 126 millimeter, 50 procent over gennemsnittet. Det er meget forskelligt, hvor nedbøren falder, specielt Sønderjylland får meget vand. Der er ikke noget at sige til, at vi står med disse udfordringer lige nu. Vanddepoterne er fyldt op. Vi kan desværre ikke helt undgå disse ekstreme hændelser. Men vi er nødt til at gøre noget. Både i 2017, 2018, 2019 og 2020 kan vi se et Danmark, der drukner, sagde hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tallene viser, at Danmark har fået mere intense og større regnmængder - vejret bliver simpelthen mere ekstrem, både når det gælder nedbør og tørke. Vandstanden i havene er også støt stigende, det skaber yderligere problemer med at få vandet ledt ud i havene.

- Vi skal se på hele oplandet og hele vandløbssystemet. Vi skal ikke bare kigge lokalt. Der findes ikke en enkelt løsning, men vi skal kigge meget mere helhedsorienteret på åløbene, sagde Rikke Krogshave Laursen, Seges.

Nogle af løsninger kan være vandopbevaring og vedligeholdelse af åløb.

- Det er vigtigt, at myndigheder, videnspersoner, landmænd, hydrologer, agronomer, ingeniører, biologer, by og land arbejder sammen for at håndtere vandet, sagde hun.

Check til vandløb

Landbo Nord uddelte på stormødet en donation på 100.000 kroner til Danske Vandløb for deres arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvorfor kommer Lea ikke her, hvor det hele sker?, spurgte formand Helge Danneskiold-Samsøe som et lille hint til miljøminister Lea Wermelin og lavede et lille oversvømmelsesdigt over udfordringer med vand.

- Tak for pengene, de falder virkeligt et tørt sted, sagde formanden.